google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Változik a közúti igazoltatás menete – ezt is elkérhetik a rendőrök

Nem árt ha ezt az okmányt is magadnál tartod…

Változik a közúti igazoltatás menete. Ennek oka, hogy május 20-án lép életbe az az uniós rendelkezés, amelynek köszönhetően az eddig megszokott okmányok (forgalmi engedély, jogosítvány) mellett még egyet elkérhetnek a rendőrök.

Az egyenruhások ettől kezdve elkérhetik a sofőröktől a műszaki vizsga során kiállított műszaki vizsgapapírt is, ami érthető módon sok autósnál verte ki a biztosítékot, hiszen az egész egy fordított bürokráciacsökkentésnek tűnhet. A jelek szerint azonban a legtöbb tulajdonosnak nem kell majd magánál tartania az iratot.

Dr. Keserű Imre, a Jogzóna blog szerzője szerint ugyanis a szigorítás csak a honosított járművekre érvényes.

Az 5/1990-es KöHéM rendeletet módosító jogszabály azt határozza meg, hogy kizárólag azoknál a gépkocsiknál kell az úgynevezett műszaki vizsgálati bizonyítványt is bemutatni, amelyek honosítva lettek. Vagyis azoknál a járműveknél, amelyet külföldről hoztak be Magyarországra

– írta bejegyzésében. A szigorításra pedig azért van szükség, mert a honosított járművek esetében rengeteg csalás történt. A vizsgapecsétet sokszor meghamisították a külföldről behozott, rettenetes állapotban lévő autónál, majd azt rendes műszaki vizsga nélkül helyeztették forgalomba.

Vagyis azoknak az autósoknak, akik Magyarországon állították forgalomba autójukat, nem kell pluszpapírt maguknál tartaniuk. Magyarán, a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatására vonatkozó jogszabályi kötelezettségkizárólag jármű-honosítási eljárásra értendőA rendőrség is megnyugtatta a többséget a saját közleményében: A közúti közlekedési ellenőrzés során a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatására továbbra sem kötelezhető a járművezető, így a rendőrség az ellenőrzések végrehajtása során 2018. május 20-át követően sem fogja a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatását kérni.

“Amennyiben az intézkedő rendőrnek a forgalmi engedélyben vagy a vezetői engedélyben foglaltakon túlmenően további adatra van szüksége, úgy azt a rendelkezésre álló nyilvántartásokból fogja megállapítani” – írták közleményükben.

A külföldről behozott autók esetében egyébként történt már módosítás az év elején, akkor a lopott importautók előtt zártak be egy igen nagy kaput.

 

Forrás: http://hvg.hu

Kiemelt kép forrása: szentendre.hu