google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Túlóratörvény: Felfordul az ország, mutatjuk hol, milyen demonstrációk várhatóak

Itt a lista hol milyen tüntetésre számíthattok.

Vidéken közel tízezren, míg külföldön ezernél is többen jelezték, hogy részt vesznek vagy érdeklődnek az események iránt.

Január 19-én minden eddiginél szélesebb körű tüntetés-sorozat lesz a túlóratörvény módosítása miatt. Az atv.hu összegyűjtötte, hogy a jelenlegi állás szerint hol és milyen akciókkal készülnek a szervezők.

Szeged
Január 3-ai szegedi tüntetésen a Népszava szerint több ezren voltak, ez a szám könnyen összejöhet a január 19-ei eseményen is. A demonstráció 15 órakor kezdődik, a szegedi Rákóczi téren lesz a gyülekező. A szervezők közlése szerint a nyitóbeszédet forgalomlassító („sétálós”) akció követi, amely után a szakszervezetek átadnak egy nyílt levelet a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetőjének. Eddig összesen 1400-an jelezték hogy ott lesznek vagy érdeklődnek az esemény iránt.

Salgótarján
A nógrádi megyeszékhely önkormányzata volt az első, amely úgy döntött, nem alkalmazz a túlóratörvényt. Ennek ellenére vagy éppen ezért, Salgótarjánban is folytatódik a tüntetéssorozat, méghozzá egy autós felvonulással, amely reggel 8:30-kor veszi kezdetét és az esemény leírása szerint Pálfalvától Besztercéig tart majd. Fél 11-től már a belvárosban is számítani kell sávlezárásokra, Szegeddel ellentétben itt az útlezárások után lesznek a beszédek, 11 órától a Fő téren, ahol egyébként „forró teával és egy kis harapnivalóval” várnak mindenkit. Eddig közel ezer ember gondolja úgy, hogy ott kellene lenni az eseményen.

Szekszárd
Szekszárdon már december 18-án tüntetést szerveztek többek között a munka törvénykönyv módosítása miatt, nem is eredménytelenül, a helyi Teol.hu azon kevés médiumok közé tartozott, amelyek leközölte az ellenzék ötpontos követelését. Szintén a portál írta, hogy az akkori tüntetésen „15-20” fő jelent meg, a jelenlegi eseményhez tartozó Facebook-oldalon már most többszöröse jelentkezett a tüntetésre, több mint 600-an jelezték, hogy biztosan ott lesznek, vagy érdeklődnek a megmozdulás iránt. Szekszárdon három órán keresztül, 13 és 16 óra között tiltakoznak útlezárással, a gyülekező 12:30-kor lesz a Pásztor utcai parkolónál, innen indul az autós konvoj.

Győr
A Mérce.hu beszámolója szerint 700-an tüntettek Győrben a túlóratörvény ellen december 16-án, a január 19-ei eseményre  feliratkozók száma szerint most is körülbelül ekkora tömegre lehet számítani. A gyülekező 12 órakor lesz a Nádorvárosi köztemető parkolójában, az eligazítás után 13 és 15 óra között zajlik a demonstráció.

Az Audi gyár munkásai azonban már pénteken figyelmeztető sztrájkot tartottak.

Miskolc
Miskolcon december 20-án volt az első nagyobb tüntetés, a boon.hu beszámolója szerint közel hétszázan vettek részt az eseményen, amelyet az Autonóm Területi Szakszervezet (ATSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szervezett. A portál beszámolója szerint a felszólalások után bár csak 13 autó lassította forgalmat, nagy dugók alakultak ki a 3-as és 26-os főutak csomópontjában. Számítani lehet rá, hogy most is fennakadások lehetnek, hisz eddig 2000-en jelezték a Facebookon, hogy ott lennének. A menet 14:15-kor indul a Centrum Áruháztól.

Pécs
Pécsett már több nagy létszámú demonstrációt is tartottak, december 14-én még csak pár százan, január 4-én viszont már több mint ezren vonultak a Baranya megyei székhelyen. Január 19-én 14. 40-től lesz a gyülekező a Barbakánnál, 15 órakor pedig elindul a tömeg, az útvonal az Aradi-Majorossy-Király utca-Széchenyi tér lesz. Ezután nagygyűlést tartanak a Széchenyi téren.


„Szervezzetek röpgyűléseket, szórólap-osztásokat, utcai akciókat, útlezárásokat!”

-írják az esemény oldalán.

Szombathely
Szekszárdhoz hasonlóan a szombathelyi városvezetés is leszavazta a túlóratörvény alkalmazását. Most úgy tűnik, az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottsága (OSZD) által szervezett szombati demonstráció szűk körű lesz.

Debrecen
Debrecenben sem az első tüntetést tartják, december 8-án és január 5-én is utcára mentek az pár százan, a hóba rajzolt szimbólum több embert érdeklődését keltette fel. Az esemény Facebook-oldala szerint tulajdonképpen egy egész napos demonstrációra kell számítani, 8-18 óráig hirdették meg a tüntetést.

Békéscsaba
Békéscsabán délután három órakor kezdődik a demonstráció, de aki nem tud személyesen részt venni, csatlakozhat a „Magyar Anyák kreatív ellenállásához”, hogy játékosan jelezze, nem ért egyet a törvénymódosítással. December 16-án már volt egy nagyobb megmozdulás, akkor több százan vettek részt rajta.

Szolnok
Szolnokon december 16-án tartottak félpályás útzárat, ami annyira jól sikerült, hogy több autós már nem is fért be a sorba. A január 19-ei tüntetésen viszont már gyalog is akadályt lehet képezni, a gyülekező 15.00 órától lesz a Jubileumi Téren a 24 emeletes és a Szolnok ABC között.

Tatabánya
A felszólalókat nézve talán Tatabányán lesz a legerősebb tüntetés. A „bányászvárosban” színpadra lép majd Kordás László (MASZSZ), Galló Istvánné (SZEF), Boros Péterné (MKKSZ) vagy Toma Andrea író is, de jelezte részvételét Demeter Márta (LMP), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Szabó Tímea (Párbeszéd), Szél Bernadett (független), Vadai Ágnes (DK) és Varga-Damm Andrea (Jobbik) is.
Tompa Andrea egyébként egyike annak a több tucatnyi írónak, akik közleményben álltak ki a tüntetők mellett.

Budapest
Budapesten pénteken is volt több megmozdulás, szombaton két összehangolt demonstráció lesz.

Az elsőre négy kiindulópontból lehet érkezni, 12 órától gyülekező lesz a Blaha Lujza téren, az Oktogonnál, a Hősök terén és a Szabadság Híd északi hídpillér M4-es metrólejárónál, a tüntetők innen indulnak a Clark Ádám térre, ahol 14 órakor kezdődik az esemény a Budapest Blokád részeként. A felszólalók között lesz a kormánypárti sajtó által támadott Nagy Blanka középiskolás diák, vagy noÁr, színész, rapper is.
Az esemény után végig lehet követni a vidéki megmozdulásokat, a Clark Ádám téren kivetítőn közvetítik az eseményeket. Eddig már közel tízezren jelezték, hogy ott lennének.

Határon túl
Külföldön is voltak már tüntetések, az atv.hu beszámolt a dublini vagy a torontói megmozdulásokról, most azonban minden eddiginél több lesz egy időben. Oslóban, Stockholmban, Bernben és Amszterdambanis többen jelezték, hogy részt vesznek az eseményen. Elméletileg Hágában is lesz megmozdulás, de a Facebook-eventet valamiért törölték.
Dublinban ismét tüntetnek, ahogy Londonban és Swansea-ben is, és a tüntetni vágyó bécsi magyarok helyzetét is meg akarják könnyíteni az osztrák fővárosba szervezett demonstrációval. Németországban több helyszínen is utcára vonulnak a magyarok, a három legnagyobb város (Berlin, Hamburg, München)mellett Stuttgartban is.

Közel tízezren vidéken, ezer fölött a határokon kívül
Az eddig bejelentett helyszíneken, jelenlegi állás szerint vidéken 9100-an, Budapesten több mint 16 ezren, míg külföldön közel 1100-an jelezték csak a Facebookon a részvételüket, de ez a szám vélhetően nőhet a „rejtőzködőkkel”.

atv.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..