google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Tragikus hír érkezett: távozott az élők sorából az ismert művész

Nyugodjon békében.

Nyolcvanhét évesen elhunyt hétfőn David Goldblatt világszerte ismert dél-afrikai fotóriporter, aki képeivel a fajüldöző rendszernek az átlagemberek életére gyakorolt hatását dokumentálta.

Elhunyt David Goldblatt

Az egyik leghíresebb dél-afrikai dokumentumfotós halálát a johannesburgi Goodman Galéria jelentette be, amelynek igazgatója, Liza Essers szerint “egy legenda, egy tanító, egy nemzeti ikon” távozott az élők sorából. Cyril Ramaphosa dél-afrikai államfő kijelentette: “Goldblatt halálával népünk harcának egyik vezető dokumentátorát vesztettük el”.

A fotós 1930-ban született a Johannesburgtól nyugatra fekvő Randfonteinben litvániai zsidó bevándorlók gyermekeként. Tizennyolc évesen kezdett fotózni, nemzetközi ismertségre az 1960-70-es években tett szert, amikor a világtól elzárt országban megörökítette és kívülállók számára is láthatóvá tette az apartheid rémségeit.

Fotói szerte a világban bekerültek a lapokba és a magazinokba. Számos díjat és kitüntetést elnyert, a rangos New York-i Modern Művészeti Múzeumban az első dél-afrikaiként kapott önálló kiállítást.

“Sosem az érdekelt, hogy olyan pillanatot örökítsek meg, amelyben történik valami. Engem azok a körülmények érdekelnek, amelyek elvezetnek a történésekhez” – mondta egyszer.

“Goldblatt fotói a brutális apartheid rezsim nyugodt, ugyanakkor szívbemarkoló vonásait mutatják be” – állapította meg nekrológjában a Goodman Galéria, amely az évek során jó részét bemutatta a több mint ötvenéves munkásságnak.

A fejüldöző rezsim felbomlása után a fotós főként a belvárosi – fehér és fekete – középosztály hétköznapjait dokumentálta.

atv.hu/MTI