google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Tragikus hír érkezett: elhunyt a legendás zenész

Otthonában érte a halál az ismert zenészt.

Elhunyt Cecil Taylor legendás amerikai freejazz-zongorista, akinek virtuóz stílusát gazdag dinamika, változatos dallammenet és a zongora ütőhangszerszerű kezelése jellemezte. Noha egyike volt azoknak, akik forradalmasították a jazzt, ezt nem mindig értékelték.

Cecil Taylort nyolcvankilenc éves korában, pénteken érte a halál brooklyni otthonában a The New York Times jelentése szerint.

Halálának tényét megerősítette jogi képviselője, Adam Wilner, de annak okáról nem beszélt. Barátai szerint Taylor egészsége sokat romlott az utóbbi időben – írta a lap.

 

Cecil Percival Taylor zenei tanulmányait előbb magánúton, majd a bostoni New England Conservatoryban végezte, ahol mások között Sztravinszkij, Bartók és Elliott Carter műveit tanulmányozta. Kvartettet alapított, és az 1950-es évek végére a New York-i avantgárd élvonalába került, a free jazz egyik úttörője lett.

Pedig először nem kapott jó fogadtatást. Nat Hentoff jazzkritikus azt írta róla: “műveiben sok ismert zenész nem ismer fel semmilyen dallamot”. Ő azonban nem volt hajlandó elhagyni az improvizatív, szabad stílusú jazzt, ezért inkább szakácsként, mosogatóként, hanglemezeladóként dolgozott, hogy megéljen. “Amikor azonban talált magának közönséget, az felvillanyozta. Ő mindig vagy lenyűgözte vagy felbosszantotta hallgatóságát” – írta róla Hentoff már 2002-ben.

Első lemezét, amelyet egy kvartettel készített el, Jazz Advance címmel 1956-ban adták ki. Második lemezét (Looking Ahead!) egy olyan együttessel vették fel és adták ki 1958-ban, amelynek tagja volt John Coltrane legendás szaxofonos. A hatvanas években a free jazz legjelentősebb muzsikusaival játszott együtt. Kompozíciói az avantgárd jazz és a kortárs zene stíluskörébe sorolhatók.

A fekete zenéről szemináriumokat tartott, egyetemeken, főiskolákon tanított, és gyakran adott szólókoncerteket. Egyik nevezetes előadása a washingtoni Fehér Házban volt Jimmy Carter elnöksége idején 1978-ban, de koncertsorozatot tartott Kelet- és Nyugat-Berlinben is 1988-ban. 2013-ban Kiotó-díjat kapott a művészet és filozófia kategóriában.

Forrás:

https://infostart.hu/kultura/2018/04/07/elhunyt-cecil-taylor