google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Szomorú: elhunyt a magyar televíziózás ikonikus alakja

85 évesen elhunyt..

“Ezúton értesítjük a Magyar Televízió vezetőségét és munkatársait, hogy Kelemen Endre a Magyar Televízió egykori munkatársa, az Iskolatelevízió alapítója és vezetője, a Magyar Televízió életmű-díjasa, Apáczai díjjal kitüntetett, életének 85. évében türelemmel viselt hosszú betegség után elhunyt. Nevéhez olyan műsorok szerkesztése és vezetése fűződik, mint a Pedagógusok fóruma és a Családi kör” – áll a műsorvezető lánya, Dr. Kelemen Judit által elküldött közleményben.

Kelemen Endre 1933. november elsején született Keszthelyen. 1956-ban végzett az ELTE Bölcsészettudomány Karán pedagógia-lélektan szakos középiskolai tanárként. Ugyanebben az évben kezdett el dolgozni a Magyar Rádióban és a Magyar Televízióban, ahol 1995 januárjáig, 39 éven át dolgozott. 1960 és 1961 között a MÚOSZ Újságíró Iskolájában újságíró képesítést is szerzett.

Műsorvezetője illetve riportere volt a Szülők, nevelők egymás közt és a Családi kör című műsoroknak – utóbbi 1974-től 1994-ig, húsz évig volt képernyőn, legtöbbször esti főműsoridőben. Alapítója volt az 1963-ban indult Iskolatelevíziónak, amelynek rovatvezetője, majd osztályvezető 1986-ig.

Nyugállományba vonulása után a Magyar Televízió pedagógiai tanácsadójaként tevékenykedett, a Művelődési Főszerkesztőségen szerkesztőként és riporterként dolgozott 2006-ig. Több évtizedes televíziós munkájáról itthon és külföldön egyaránt írt publikációkat, tartott előadásokat. 1997-től az egri Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudományi Tanszékén a média-specializáció keretében média-ismereteket oktatott a pedagógia szakos levelező hallgatóknak.

1971-ben a Miskolci Film- és Televízió Műsorok Fesztiváljának kategória-díját nyerte a Szeretnék szépen beszélni című műsorért. 1985-ben Apáczai Csere János-díjjal tüntették ki a Magyar Televízióban végzett pedagógiai munkájáért, 2003-ban megkapta a Magyar Televízió Életmű-díját.

Forrás: https://femina.hu

Kiemelt kép forrása: glasbrotnja.net

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..