google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ön is gázzal fűt? Erre jó, ha odafigyel, mert nagy baj érheti a hidegben

Erre nem árt odafigyelni, mert nagy baj lehet belőle.

Érdekes jelenségről számolnak be a szerelők és a kéményesek, melyekkel a napokban a hideg időjárásban találkoznak. A kazánok kéményeiben jégdugók alakulnak ki, ezek a zárt égésterű gázkazánokat leállítják, a nyílt égésterű berendezéseknél pedig akár szén-monoxid-mérgezéses balesetet is okozhatnak – adta hírül a VGF szaklap.

A jégdugók általában az égéstermék elvezető felső, épületen kívüli szakaszában alakulnak ki, ahol a füstgázban található vízgőz kicsapódik, és hirtelen megfagy. A jelenségért egyrészt a kémény is lehet felelős, ha rosszul szigetelt, elhanyagolt állapotban van, esetleg rosszul méretezett. Másrészt pedig a szakaszosan működő, alacsony füstgáz hőmérsékletű, vagy túlterhelt, elégtelenül beszabályozott gáztüzelő berendezések, illetve a nedves tüzelőanyagot használó vegyes tüzelésű berendezések okolhatók – ismerteti a Víz, gáz, fűtéstechnika című lap cikkében.

Az újabb és újabb bekapcsolásoknál a jégréteg így hízni fog mindaddig, míg a kémény járatát elzárja. Nyílt égésterű készülékek esetén füstgáz visszaáramlás lehetséges, amely szélsőséges esetben CO-mérgezést okozhat.

A zárt égésterű készülékek sincsenek biztonságban. Ha a készülék nem kondenzál, azaz a fűtési körben keringtetett víz hőmérséklete 60 Celsius-fok hőmérséklet felett van, szintén vízgőz távozik az égéstermék elvezetőn keresztül. Itt legtöbbször a hideg kéménysapkán történik meg a jégkiválás. A jégdugó kialakulása a gázkészülék automatikusan reteszelt leállásához vezet.

A kéménytípusok közül veszélyeztetettek a tűzfalakba épített hosszú járatok (például a több szintes lakóépületek földszinti kéményei), az elhasználódott, szigeteletlen tégla kémények, de különösen az épületen kívül szerelt fémkémények – olvasható a vgfszaklap.hu-n.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..