google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Lemondott a miniszterelnök – most kaptuk a hírt

A parlament előtt mondott beszédében közölte, hogy benyújtja lemondását

Charles Michel belga kormányfő a parlament előtt mondott beszédében közölte, hogy benyújtja lemondását a királyánál, miután elveszítette az ellene indított bizalmatlansági szavazást, írja azIndependent.

Michel egy héttel ezelőtt kisebbségi kormányzásba kényszeredett, miután az Új Flamand Szövetség (N-VA) nevű flamand nacionalista párt kilépett a kormányzó koalícióból, amiért a miniszterelnök Belgium nevében aláírta az ENSZ migrációs csomagját. Ez az a csomag, aminek jóváhagyási folyamatából többek közt Magyarország is kilépett.

Michel egy liberális-konzervatív politikus, aki 2014-ben kockázatosat húzott, amikor koalícióra lépett a flamand szeparatistákkal. Sok hasonlóság a két párt között nincs, de ami összeköti őket, az a vágy, hogy 16 évnyi szocialista kormányzás után végre konzervatív koalíció vezesse Belgiumot. Egészen mostanáig.

Mivel májusban lesz a választás, a koalíció mindkét tagjának rá kellett erősítenie a kampányra. A flamandok esetében nem kérdés, hogy mi volt a feladat. Bejelentették, hogy ha Michel elmegy aláírni a csomagot, akkor kilépnek a kormánykoalícióból.

Michel viszont abba a furcsa helyzetbe került, hogy Belgium a második világháború óta először viselkedik külpolitikai tényezőként. A miniszterelnök pedig úgy döntött, nem követi azoknak az országoknak az egyre hosszabb sorát, amelyek engedték, hogy a szélsőjobb befolyásolja a döntéseiket, és inkább elmegy Marokkóba aláírni. Persze az utazás előtt vizsgálatot kért a jogászaitól, akik kimondták, hogy a szerződésben tényleg nincs semmi, ami kötelező érvényű lenne. De ez sem volt elég, és Michel végigtárgyalta a nyugati országok nagy részét azzal, hogy írjanak alá egy közös szándéknyilatkozatot, nehogy véletlenül valami kötelező érvényű legyen a csomagban.

Forrás: https://24.hu

Kiemelt kép forrása: Parlament

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..