google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Lebukott az év természetfotósa- kizárták

Azzal vádolják a Wildlife Photographer of the Year (Az év természetfotósa) pályázat egyik kategóriagyőztesét, hogy a díjnyertes képhez egy ….

Azzal vádolják a Wildlife Photographer of the Year (Az év természetfotósa) pályázat egyik kategóriagyőztesét, hogy a díjnyertes képhez egy ….kitömött hangyászt használtmodellnek. A fotós végig tagadott, szerinte vannak tanúk, akik szintén látták az állatot. Viszont több képet nem tudott bemutatni a hangyászról, és a tanúk sem jelentkeztek.

Az éjszakai rabló című felvételt, amely egy termeszvárat éjszaka megközelítő hangyászt ábrázol egy brazil természetvédelmi parkban készítette Marcio Cabral. A fotópályázatot évtizedek óta meghirdető londoni Természettudományi Múzeum pénteken közölte, hogy a szabályokat megsértve a fotós kitömött állatot használt a képhez.

Kitömött hangyász

Állítólag élő hangyász

JuxtaposeJS

Cabral tagadja, hogy meghamisította volna a jelenetet, és közölte, van tanúja, aki vele volt azon a napon. Más fotósok és turisták is voltak a parkban, ezért nagyon valószínűtlen, hogy valakinek ne tűnt volna fel, hogy egy kitömött állatot szállítanak, és óvatosan elhelyezik abba a pozícióba – nyilatkozta Cabral a BBC News-nak.

„Ez a kizárás emlékeztesse a jelentkezőket arra, hogy a szabályok és a versenyszellem mindennemű áthágása végső soron kiderül” – hangoztatta Roz Kidman Cox, a pályázat zsűrijének elnöke.

A hangyászról készült felvétel az 2017-es verseny Állatok saját környezetükbenkategóriájának győztese volt. A felvétel körülményeire emlékezve a fotós arról írt, hogy teljesen váratlan volt az állat megjelenése: egyenesen besétált a fotózásba.

A múzeum szerint a közelmúltban kívülállók hívták fel a figyelmüket arra, hogy a jelenet megrendezett és az éhes rabló valójában egy állatmodell, amely a természetvédelmi park látogatóközpontjánál látható. A múzeum öt tudóst kért fel a fotó megvizsgálására és arra, hogy vessék egybe a kiállított állatmodellel.

A szakemberek, akik között állatpreparátor, valamint dél-amerikai emlősök kutatója is volt, megállapították, hogy ugyanarról az állatról van szó. Túlságosan megegyezőnek találták a foltokat, az állat testtartását, a morfológiát és szőrcsomóinak állását.

A múzeum szerint a fotós teljességgel együttműködött a vizsgálattal, átadta az alapanyagokat, azokat a felvételeket is, amelyeket a győztes felvétele előtt és utána készített. Azokon azonban a hangyász egyáltalán nem volt látható.

Forrás és a teljes cikk a linkre kattintva elérhető: https://www.nlcafe.hu/szabadido/20180427/ev-termeszetfotosa-kitomott-allat-kizaras/

Kiemelt kép forrása: prophotos.net

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..