google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kihajtás ünnepe a Hortobágyon – oszd meg, hogy másokhoz is eljusson

A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP), a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. és a település önkormányzata

A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP), a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. és a település önkormányzata a Szent György-napi kihajtási ünnephez kapcsolódva az idén már második alkalommal tartotta meg a kézműves vásárt és a Világörökségünk, a puszta napja elnevezésű rendezvényt, amelynek a díszvendége ebben az évben egy másik magyar világörökségi helyszín, a Pannonhalmi Bencés Apátság volt.

Bodó Sándor országgyűlési képviselő a kihajtási ünnep szombat délutáni megnyitóján arról beszélt, hogy nem csupán a Hortobágyon is látható őshonos állatok génjeit sikerült megőrizni, de “mi, magyarok is évszázadok óta hordozzuk génjeinkben az állatok szeretetét”.

Elismerte ugyanakkor, hogy a mai életvitelünkben egyre kevesebbszer találkozunk őshonos állatokkal, a hagyományos pusztai életformával, de a világörökségi nap, a ki- és behajtási ünnepségek, a lovas napok, a hídi vásár mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy minél többen megismerjék a puszta hagyományokra alapozódó mai életét.

kép

Rackanyáj a hortobágyi Kilenclyukú hídnál a Szent György-napi kihajtási ünnepen – fotó: Mónus Márton/MTI

Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatója az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: az egész napos rendezvény ráirányítja a figyelmet a pusztára mint világörökségi helyszínre. Hozzátette: a néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek fogadása vagy a juhbemérés is.

Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője a kihajtási ünnep kapcsán megjegyezte: a gazdag állattartó tradíciókkal rendelkező Hortobágyon kiemelkedően fontos a Szent György-napi kihajtási ünnep, ahol a pásztorokkal és állatokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A hagyományokhoz híven szombaton a kilenclyukú hídon áthajtották a jószágokat, átvonultak a csergető csikósok, a híres pusztaötös, miközben a híd lábánál legelészett a szürkemarhagulya.

kép

Csikós bemutatót tart a hortobágyi Kilenclyukú hídnál a Szent György-napi kihajtási ünnepen –  fotó: Mónus Márton/MTI

Medgyesi Gergely Árpád tájékoztatása szerint 393 bivaly, 2742 szürkemarha, 250 ló és 1520 rackajuh legel az idén nyáron a hortobágyi pusztán, hozzájuk csatlakozik a nemzeti park 776 rackája.

A puszta napján a híres hortobágyi csárdában hamisítatlan pusztai ételeket: szürke marhából, rackajuhból, házi bivalyból készült fogásokat kínáltak a vendégeknek. A vásártéri kézműves forgatagban pedig egyebek mellett bioételekkel, bioborokkal, különféle kézműves termékekkel és színes programokkal várták a látogatókat.

Forrás: https://www.agroinform.hu/gazdaelet/ilyen-volt-az-idei-kihajtasi-unnep-a-hortobagyon-36399-001?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=HIRpromo&utm_content=36399

Kiemelt kép forrása: Turizmus Online

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..