google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Jó ha tudod- a Lyme-kór jelei, tünetei

A kellemes tavaszi idő egyre több családot csábít ki a természetbe, a kullancsok életterébe lépve azonban megnő az esélye, hogy elkapunk bizonyos fertőzéseket.

A Lyme-kór első tünetei

Mivel több szervrendszert – a mozgásszerveket, a bőrt és az idegrendszert – is érintik, a betegség tünetei igen változatosak lehetnek. Fontos, hogy az első jeleket észlelve orvoshoz forduljunk,korai stádiumban ugyanis a betegség még gond nélkül gyógyítható. A legjellegzetesebb tünetnek a bőrön megjelenő piros karikát tartják, amely kezdetben csak a csípés helyén alakul ki, a későbbiekben azonban a test több pontján is megjelenhet. A bőrpír általában 5 centiméteres sugarú, kissé ovális, és általában sem fájdalom, sem pedig viszketés nem érezhető a helyén. Ennek láttán a legtöbb orvos gyorsan felismerheti a Lyme-kórt, mivel azonban nem mindenkinél jelenik meg a csípés körüli “céltábla”, a kullancscsípést követően más tünetek is jelezhetik a betegséget.

A Lyme-kór a kullancsok csípésével terjed
A Lyme-kór a kullancsok csípésével terjed

Influenzához hasonló tünetek

Afertőzéslegtöbbször az influenzáéhoz hasonló tünetekkel jelentkezik: fejfájást, izomgyengeséget, illetve ízületi panaszokat is tapasztalhatunk a kezdeti stádiumban. Gyakran okozhat a Lyme-kór idegrendszeri elváltozásokat is, például az arcideg bénulásával, illetve a szemmozgató idegek károsodásával járhat. Bár ezek ijesztő tüneteknek tűnhetnek, a kezelést követően az esetek túlnyomó többségében a beteg teljesen meggyógyul. A legtöbb neurológiai tünet inkább hónapokkal, sőt évekkel a fertőzést követően alakul ki.

A betegség kezelésére antibiotikumokat ír fel az orvos, ezekkel a szerekkel a Lyme-kór probléma nélkül gyógyítható. Sok beteg azonban a gyógyulását követő hónapokban is beszámolt enyhébb tünetekről – elsősorban fáradtságról és ízületi fájdalmakról -, melyek a baktérium kiirtását követően is megmaradtak.

Forrás: https://www.hazipatika.com

Kiemelt kép forrása: 24.hu