google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Így viseld gondját a hibiszkusznak, hogy egészséges, fejlett, virágzó növényed legyen!

A hibiszkusz, vagy májvacserje tápanyag pótlása rendkívül fontos, ha szép egészséges növényt szeretnénk. Azonban nem mindegy hogyan gondozzuk.

A hibiszkusz megfelelő fejlődését leginkább a kálium segíti elő, hiszen ez az ásványi anyagi nagyon fontos a fotoszintézishez, az oxigén kibocsátásához, valamint a glükóz megteremtéséhez, amelyre a növény fejlődése és a virágzás szempontjából nagyon nagy szükség van.

Ha a hibiszkusz nem érzi jól magát, stresszes, vizet és kálium ionokat veszít, ezért hanyatlani, hervadni kezd. Emiatt nagyon fontos, hogy a szaküzletekben kifejezetten hibiszkuszoknak kifejlesztett tápoldatot vásárolj, amelybe csak nagyon kevés foszfor van, ugyanis a növény nem tolerálja jól a foszfort, és ha nagyobb mennyiséget kap, azt a virágzás fogja bánni.

Éppen emiatt a hibiszkuszok számára tilos alkalmazni a Superbloom, vagy a Bloom Booster tápszereket, mert ezekben nagyon magas a foszfor aránya.

Ellenben a hibiszkusznak, ahogy a növények nagy többségének is, szüksége van nátriumra, mert az anyagcsere során ezen anyag járul hozzá leginkább a fejlődéshez, növekedéshez, anélkül, hogy a virágzás kárára menne.

Itt is óvatosan kell adagolni a nátriumot, mert ha több jut a növényre a kelleténél, akkor égési sérülések keletkezhetnek rajta. Ha mégis bekövetkezik ez a probléma, az esővízen kívül heteken keresztül más tápszert nem szabad adni a növénynek, és azután is gyengébb arányú tápoldatozást kell alkalmazni.

Amerikai kutatók szerint a hibiszkusz számára a tápanyagok a következő arányban a legmegfelelőbbek:

  • N (nátrium): 17
  • P (foszfor): 5
  • K (kálium): 24

Ha nem találsz a hazai piacon olyan tápszert, ami hasonló kompozíciót tartalmaz, biztosan van ehhez közelítő mérték. Mielőtt megvásárolod a tápszert olvasd el kellőképpen a címkéjét.

Forrás: