google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Így tartsd távol környezetedtől a szúnyogokat

Megvan a megoldás!

A jó hír az, hogy ezek az irritáló rovarok többféleképpen is elriaszthatók az otthon, a kert és az emberek közeléből is, ráadásul különféle vegyszerek és mérgek használata nélkül. A következőkben ezekről ejtünk majd szót

Szúnyogok távoltartása a szabadtéri helyekről

A szabadtéri programokat gyakran teszik kellemetlenné a szúnyoghadak, de szerencsére van néhány mód arra, hogy távol tartsd őket a kerti partiktól.

Ültess illatos gyógynövényeket

Szerencsére a szúnyogok több olyan illatot is elviselhetetlennek találnak, amiket az emberek általában kifejezetten kedvelnek. Próbálj minél több illatos gyógynövényt ültetni a szabadtári társalgók köré, hogy illatukkal távol tartsák a vérszívókat az éjszakába nyúló beszélgetésektől. A rozmaring, a levendula és a bazsalikom nem csak illatosak, de hasznosak is, a szúnyogok pedig egyszerűen menekülnek előlük!

 Szúnyogriasztó füstölő

Egy kevésbé munkaigényes megoldás olyan füstölőket gyújtani a szabadban, amik szúnyogriasztó illatot árasztanak ki magukból (a szúnyogok a füstöt sem kedvelik, bár ez általában a szabadban könnyen elegyedik a levegővel). A leghatékonyabb szúnyogellenes füstölők citronellát, eukaliptuszt vagy szegfűszeget (vagy több ilyen összetevő keverékét) tartalmazzák. Saját füstölőt is készíthetsz házilag termesztett, kiszárított gyógynövényekből.

 Kávézacc

Biztosan nálad is akad otthon egy adag használt kávézacc. Ezt felhasználhatod a portán található álló vizekben (ha nem tudsz megszabadulni magától a víztől), hogy megakadályozd a szúnyogok szaporodását. A vízbe szórt zacc megvonja az oxigént a szúnyogpetéktől, amelyek közül így kevesebb kel majd ki.

Személyes védelem a szúnyogok ellen

Akármilyen kinti tevékenységet is végzel, a nagy melegben garantáltan rád találnak majd a szúnyogok. Szerencsére van néhány technika, amiktől kevésbé vonzóvá válhatsz a szúnyogok számára.

Használj kevesebb szépségápolási terméket, ha a szabadba készülsz

A szúnyogok különösen kedvelik a kenőcsöket, a hajsprayt, a parfümöket és a dezodorokat. Ha ilyen termékeket használsz, akkor próbálj levendulás, bazsalikomos, rozmaringos vagy eukaliptuszos illatúakat választani.

Egyél sok fokhagymát

Ha eszel egy jó adag foghagymát, mielőtt elmész otthonról, akkor azzal hatékony védelmet vonhatsz magad köré a szúnyogok ellen. A fokhagymaszagú lehelet nem csak az embereket, hanem a szúnyogokat is képes távol tartani, mert elfedi a kilélegzett széndioxid illatát, amit a szúnyogok az áldozatok bemérésére használnak. A kénes vegyületek, amiket a bőröd a fokhagymafogyasztás után kienged magából szintén nem a szúnyogok kedvencei.

 Egyél kevesebb banánt

Ha nagy banánkedvelő hírében állsz, akkor kénytelen leszel visszavenni egy kicsit kedvenc gyümölcsödből a nyári hónapokban, ha nem szeretnéd mágnesként vonzani a szúnyogokat. A bőrödön ugyanis megjelenik a banánok illata, amit történetesen nem csak te, hanem a vérszívók is kedvelnek.

Szedj B-vitaminokat

Az B-vitamin hiányban szenvedőket gyakrabban csípik meg a szúnyogok mint azokat, akik szervezete elegendőt tartalmaz ezekből a vitaminokból. A kutatások szerint a B1-vitamin különösen hatékony a vérszívók távoltartására. Ez azért van, mert a szakértők szerint a többlet B-vitamint a szervezet kiizzadja magából, ennek illatát pedig a nőstény szúnyogok taszítónak találják. Érdemes tehát minél több B1-vitaminban gazdag ételt fogyasztani, például marhahúst, májat, bogyókat, zabot, narancsot, tojást, magvakat, hüvelyeseket, vagy tabletta formájú B1-vitaminokat.

Forrás: http://www.agraroldal.hu

Kiemelt kép forrása: fmc.hu