google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Így tartsd távol a darazsakat otthonodtól

A darazsak esetén igaz ugyanis az „agresszió agressziót szül” elv: az elhessegetett példányok fenyegetve érezhetik magukat, és olyan illatanyagot bocsátanak ki magukból, ami a többi közelben tartózkodó társukat is odacsalogatja; ugyan ezt érhetjük el egy darázs lecsapásával is.

 Darázstaszító növények

A darazsak ellen észrevétlenül is felvehetjük a küzdelmet. Jelöljük ki azokat a részeket a kertben vagy udvarban, ahol szívesen pihengetünk, és ahol nem szeretnénk darazsakkal találkozni, és ültessünk néhány zöld levelű növényt. A fodormenta, kakukkfű, citronella, eukaliptusz és a fehér üröm természetes darázstaszítókként funkcionálnak, ráadásul egy kis extra színt és változatosságot is vihetünk velünk kertünkbe.

Borsmenta olaj

A darazsak nemcsak a fodormentától irtóznak, valójában minden mentafajta taszítja őket – éppen ezért lehet olyan hatékony ellenük a borsmenta olaj. A különböző mentafajták ültetése egy jó lépés a darazsak távoltartásában, azonban tovább fokozhatjuk a védelmet: elég néhány csepp borsmenta olajat csepegtetni egy-egy vattapamacsra, és otthonunk különböző pontjain elhelyezni őket (amikről azt gyanítjuk, hogy a darazsak befészkelnék oda magukat).

 

Ilyen helyek például a veranda tetők és minden természetes rés és nyílás otthonunkban. Bizonyos darázsfajták megpróbálnak újabb fészket építeni egy olyan helyen, ahol korábban is letelepedtek, szóval h a máshonnan már távolítottunk el fészket, akkor ott is érdemes egy kicsit beillatosítani a környéket.

 

Darázsriasztó esszencia olaj keverékek

A borsmenta olaj hatékonyságát igazoló kutatás továbbá a citromfű , szegfű és gólyaorr esszencia olajokból készült keveréket 100 százalékig hatékonynak találta a darazsak távoltartására. Ezeket az olajokat és egy kis mosogatószert egy pumpás tubusban összekeverve könnyedén elkészíthetjük a legvészesebb darázsriasztót. Az előző pontban felsorolt helyekre fújjunk belőle egy keveset, hogy megelőzzük a fészekrakást. És még van egy szuper módszer, ami nálam bevált, a következő oldalon megosztom veletek ezt is!

Forrás és a teljes cikk  a linkre kattintva elérhető: http://www.agraroldal.hu/darazsak-elleni-vedekezes_img-2.html

Kiemelt kép forrása: HVG