google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Így hat az agyunkra a természetben eltöltött idő

Kutatások szerint már annyi is elég lehet, ha rendszeresen elegendő időt töltünk a természetben.

Fokozza a kreativitást és a problémamegoldó készséget

Manapság mindenki rengeteg elektronikus eszközt használ – számítógépet, mobiltelefont, televíziót és egyebeket. Ezeknek az eszközöknek a használata megterheli az agyat. A University of London kutatása szerint a természetjárás segíthet kiegyensúlyozni, illetve csökkenteni a terhelést. Minél több időt töltünk a technikai eszközöktől távol, a természetben, annál frissebbek leszünk mentálisan, javul a koncentrációnk, és fejlődik a memóriánk is.

Együtt érzőbbek és nagylelkűbbek leszünk

A szép tájak, erdők, tavak, hegyek, vizek látványa az agyban olyan folyamatokat indít el, amelyek miatt képesek leszünk etikusabb döntéseket hozni, nagylelkűbbek és segítőkészebbek leszünk, és hatékonyabban tudunk csapatban dolgozni. Szakemberek szerint ez annak köszönhető, hogy ilyenkor úgy érezzük, csak kis részei vagyunk valami nagyobb egésznek.

Empatikusabbak és kreatívabbak is leszünk a természetben
Empatikusabbak és kreatívabbak is leszünk a természetben

Csökkenti a negatív gondolatokat és a szűklátókörűséget

Ha túl sokat aggodalmaskodunk és túl sokat töprengünk, hogy melyek azok a dolgok, amelyek rosszak vagy nem működnek megfelelően az életünkben, akkor ez nagyon megterhelő. Ráadásul még a mentális betegségek, illetve a kedélybetegség kialakulásának esélyét is fokozza. Mindezt már az segíthet csökkenteni, ha legalább heti két alkalommal sétát teszünk valamelyik közeli parkban. 90 perc közepes tempójú séta heti szinten már segíthet csökkenteni a negatív gondolkozást és csökkenti az aktivitást az agy azon részében, amely a mentális betegségekért felelős.

Forrás: https://www.hazipatika.com/eletmod/mozgas/cikkek/a_termeszetjaras_igy_hat_az_agyunkra/20180416131427

Kiemelt kép forrása: Pixabay