google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Gyászol egész Amerika: elhunyt az ismert first lady

Gyászba borult egész Amerika.

Kedden houstoni otthonában 92 éves korában meghalt Barbara Bush volt amerikai first lady.

A Bush család már hétfőn közleményben tudatta, hogy Barbara Bush többszöri és hosszas kórházi ápolás utánvisszautasította a további orvosi kezeléseket.Krónikus légúti betegségben (COPD), Graves-kórban, valamint szívelégtelenségben szenvedett.

Az amerikai történelemben ő volt a második asszony, akinek a férje, George H.W. Bush és a fia, George W. Bush is az Egyesült Államok elnöke volt.

Rajta kívül egy olyan first lady szerepel az Egyesült Államok történetében, akinek mind férje, mind fia elnökként szolgált: Abigail Adams, aki John Adams – a második amerikai elnök – felesége és John Quincy Adams – a hatodik elnök – anyja volt.

Barbara Bush köztiszteletnek és közszeretetnek örvendett szerte az Egyesült Államokban, és ez annak is köszönhető, hogytöbb jótékonysági szervezet munkájában részt vett,és alapítványt hozott létre a gyermekek olvasási készségének fejlesztésére, az olvasás megszerettetésére. Az alapítvány 2014-ig több mint 1500, az olvasás népszerűsítésével foglalkozó programot indított szerte az Egyesült Államokban. “Úgy érzem, ha tudunk és szeretünk olvasni, az segít bennünket a társadalmat mardosó megannyi gond megoldásában is” – írta 1994-ben megjelent memoárjában.

George Bush-sal 1945-ben keltek egybe.Hat gyerekük született.Házasságuk az amerikai elnöki párokat tekintve az eddig a leghosszabb: 73 esztendőn át tartott.

Ősz haja és ravaszkodó-szarkasztikus stílusa miatt becézték őt “ezüstrókának” is. Még harmincéves sem volt, amikor beleőszült leukémiás kislánya betegségébe, a gyermek 1953-ben meghalt.

Unokája, Jenna Bush – George W. Bush egyik leánya – a héten az NBC televízió reggeli műsorában könnyes szemmel méltatta nagyanyját, akit “igazi harcosnak” és “a világ legjobb nagymamájának” nevezett.

Forrás:

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180418-meghalt-barbara-bush-volt-first-lady.html