google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Gyász! Tragikus hirtelenséggel elhunyt a legendás művész

Nagyon sok rajongója volt neki.

Az egész világ rajongott érte.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Eduardo Arroyo világhírű spanyol festőművész és szobrász vasárnap Madridban – írja az MTI.

Furcsa fintora a sorsnak, hogy miközben saját ha­zá­já­ban so­káig is­me­ret­len volt, világszerte rajongtak a festményeiért.

Arroyo színes, pop art-jellegű képein gúnyolta ki a spanyol diktátort és tábornokait, magas rangú katonai és egyházi személyiségeket.

Első önálló kiállítását 1961-ben a párizsi Claude Levin Galéria rendezte, később tárlatait bezáratták, míg Európában és Amerikában egymást köették kiállításai, egyere nőtt a népszerásége.

Évtizedekkel később 1982-ben a spanyol állam Képzőművészeti Nagydíjjal tüntette ki, egy évvel később a francia kormány a Művészetek és az Irodalom Lovagja címmel jutalmazta.

A New York-i Guggenheim múzeum 1984-ben önálló tárlatot szentelt a művésznek, akinek alkotásai ma a világ legfontosabb múzeumaiban, egyebek mellett például a berlini Nemzeti Galériában, vagy a párizsi Pompidou központban láthatók.

A képzőművészet mellett az írást sem hanyagolta, több kötete is megjelent, 1986-ban Münchenben bemutatták első drámáját Bantam címmel.

„Spanyolország ma elveszítette festészete egyik kiválóságát” – írta a művész halálhírére reagálva a spanyol királyi ház Twitter-oldalán, hangsúlyozva, hogy Eduardo Arroyo művészete jelen marad a világ múzeumaiban a jövő generációi számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..