google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Figyelem: nagyon kemény dolgokat jósolnak a szakemberek az idei téllel kapcsolatban, valóban gyilkos időjárás lesz

Kemény dolgokra figyelmeztetnek az időjósok.

Rendkívül hideg és szélsőséges télre számíthatunk. A Meteorológiai világszervezet (WMO) jelentése szerint 70% az esélye annak, hogy visszatér az év végén az El nino légköri jelenség, amely legutóbb 2016-17-ben okozott zord telet.

– Ez lesz az eddigi valaha volt legmelegebb év, miközben szélsőséges időjárási jelenségek mutatkoztak: rekord meleg volt Észak-Európában, pusztító áradások Japánban, Indiában és Délkelet-Ázsiában – emlékeztetett Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

Ha a melegedésre hatással lévő passzát szélrendszert befolyásoló jelenség az ősz folyamán beindul, rendkívül hideg télre számíthatunk. Ennek hátterében pedig az El Nino és párja, a La Nina megváltozott hatása áll, amelyek már nem tudják visszaszorítani a globális felmelegedést.

Az El Nino többek között nem csak a rendkívül hideg télért felelős, világszerte áradások, viharok, máshol pedig szárazság és erdőtüzek keletkeznek a hatására.

Már az őszi időjárás sem igazán kellemes, hiszen a hajnali órákban csupán pár fokot mutatnak a hőmérők, miközben a hétvégére megint 25 fokot jósol az időjárás-előrejelzés. A nyári jó időről szinte egyik napról a másikra hűlt le a hőmérséklet. És ha igazak az előrejelzések, ennél csak rosszabb télre számíthatunk.

(Ripost)