Fény derült az igazságra – ez tenné boldoggá a magyar nyugdíjasokat

Félmillióval több ember kap idén nyugdíjprémiumot, mint tavaly.

A változás az, hogy ezúttal nem csak az öregségi nyugdíjasok kapják ezt meg, hanem azok is, akik nyugdíjszerű ellátásban részesülnek, vagyis kétmillió helyett nagyjából 2,5 millióan.

A teljes összeg azonban nem jár mindenkinek. Várhatóan mintegy 18 ezer forintot ad a kormány, de csak azoknak, akik minimum 80 ezer forint nyugdíjat kapnak. Kisebb nyugdíj mellé arányosan kevesebb prémium jár, például egy 50 ezer forintos nyugdíj mellé már csak 11 250 forint lesz a prémium.

Alig másfél hete maradt a kormánynak arra, hogy új gazdasági tervet nyújtson be Brüsszelnek. Nem véletlen, hogy Varga Mihály a Portfolio konferenciájánnem is igazán a magyar választóknak vagy cégeknek üzent, hanem láthatóan az EU-t igyekezett megnyugtatni. Az uniós döntéshozók úgy látják, hogy veszélyben van a hiánycsökkentés Magyarországon, október 15-ig kértek kiigazításokat.

A pénzügyminiszter arról beszélt: a nők és a nyugdíjasok foglalkoztatását segítené elő, utóbbiaknál már azt vizionálta, hogy tízszer annyian dolgozhatnak köszönhetően a jövő évi adóváltozásoknak. A bürokrácia csökkentésére is ígéretet tett a politikus, konkrétumokat azonban nem említett. Brüsszeli forrásaink szerint rövid távon nem fenyeget a túlzottdeficit-eljárás, az azonban semmiképpen nem jó üzenet a piacok felé, ha az Európai Bizottság arról beszél, mennyire elégedetlen a magyar kormány gazdaságpolitikájával.

Életük végéig mentesíthetnék a háromgyerekes nőket a személyi jövedelemadó megfizetése alól – legalábbis ez is ott szerepel a kormány családpolitikai tervei között. Megpróbáltunk utánaszámolni, ez mit jelentene a magyar gazdaságnak, és arra jutottunk: a kormány gond nélkül lemondhat ennyi adóbevételről, nagyjából 120-130 ezer ember lehet érintett, ráadásul ők már most is kapnak nagyobb adókedvezményt.

Tény, hogy ahogy szinte minden családpolitikai lépés az elmúlt évekből, ez sem a szegényeket segítené, hanem a felső középosztályt és az elitet. Csakhogy a kormány lépéseinek igazi kritikája az, hogy akármit is tesznek, a családok csak nem vállalnak több gyereket. A teljes termékenységi arányszám nem nőtt az elmúlt években, ráadásul ebben az évtizedben hatból egy magyar gyerek már külföldön született. Őket pedig a KSH még beszámítja a magyarok közé, de nagy az esély rá, hogy felnőttként már nem itt fognak élni – akkor pedig Orbán Viktor definíciója szerint sokkal kevesebb a magyar, ha az számít annak, akinek az unokája is magyar lesz.

Forrás és a teljes cikk a linkre kattintva megtekinthető: https://hvg.hu/gazdasag/20181007_Es_akkor_nyugdijas_lakas_eu_alberlet_orvos#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

Kiemelt kép forrása: obezitecerrahisi.com.tr

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..