google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ezzel a módszerrel neked is rekord mennyiségű málnád lesz

A málnafajtákat két nagy kategóriára oszthatjuk szét. Léteznek nyári málnák, amelyek egyszer teremnek szezononként (általában júniusban vagy júliusban), illetve őszi fajták, amelyek ősszel hoznak gyümölcsöt és a következő nyáron is képesek teremni.

A málna gondozása

A talajtakarók használata az egész szezon során fontos, mert ezek segítenek megtartani a nedvességet a talajban, illetve elszorítják a gyomokat is. Hetente csupán 2,5 centi vízre van szükségük tavasztól egészen a szüret utánig. A málnák esetén a rendszeres, felületes öntözés ajánlott mélyöntözés helyett. A gyökerekből gyakran fiatal hajtások (vesszők) bújnak majd elő. Ezek nagy részét ajánlott lemetszeni, mielőtt kifejlődhetnének, hogy a már kifejlett vesszők többet teremhessenek.

A málna metszése

A nyári és az őszi málnák metszése bizonyos szempontokból különbözik egymástól, de bármelyik fajtát is választod, a metszés befejeztével takarítsd el az így keletkező hulladékot, mert ezekben a kártevők és a betegségek áttelelhetnek.

Nyári málnák

A nyáron termő málnák kétéves vesszőiken hoznak termést, miközben egyéves vesszőik közvetlenül mellettük nőnek és erősödnek. Ezeket nem nehéz megkülönböztetni egymástól, mert az idősebb vesszők barnás szárúak, a fiatalabbak pedig még zöldek. Csak a barna, időseb szárakat metszd le, és csak miután befejezték az éves termést.

Piros málnák

A piros málnákat bármikor megmetszheted a szüret után és a következő tavaszi növekedés kezdete előtt. Azokat a barna vesszőket, amik idén gyümölcsöt hoztak egészen a talajig vágd vissza, de növényenként hagyj meg 6 erős szárat. Azokon a helyeken, ahol a télen nagyobb a sebesülések veszélye akár a következő tavaszig is várhatsz az idős vesszők visszametszésével, ilyenkor ugyanis könnyebb megállapítani, hogy mely vesszők élték túl a telet. A tavaszi növekedés beindulása előtt vágd vissza a vesszőket úgy, hogy legfeljebb 30 cm-re érjenek a támasztékuk fölé, de ne vágj vissza belőlük többet, mint jelenlegi magasságuk 25%-a, különben kevesebb termésre számíthatsz majd a következő szezonban.

Fekete és lila málnák

Amikor a barna vesszők elérik a 60-75 cm közötti magasságot, csípd le a hajtások hegyét hogy megakadályozd a szétágazást. Ettől egyrészt több gyümölcsöt hoznak majd, másrészt egyszerűbb is lesz leszüretelni azokat. A szüretet követően vágd vissza az összes olyan vesszőt a talajig, ami gyümölcsöt termett. A tavaszi növekedés előtt vágd vissza az összes oldalsó ágat 30-45 cm hosszúra. Válassz ki 6 erősebb vesszőt, és azokon kívül mindet vágd vissza talajszintig. Ez után kösd hozzá őket a támasztékhoz.

Forrás és a teljes cikk: http://www.agraroldal.hu/malna-termesztese_img-1.html

Kiemelt kép forrása: Egészséges életmód magazin