google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ezzel a módszerrel neked is gyönyörű lesz a szobapáfrányod

A legtöbb páfrány trópusi és szubtrópusi eredetű, de létezik néhány mérsékeltebb területről származó fajta is.

Páratartalom

Minden páfrány szereti a nedvességet, ezért erősen ajánlott párás körülmények között tartani őket. A nappalikban érdemes nedves kavicsokra vagy agyagszemcsékre helyezni a cserepüket. A páfrányok továbbá szeretik, ha rendszeresen permetezik őket, lehetőleg langyos, nem kemény vízzel (hacsak nincs párásítva az egész szoba egy erre használatos szerkezettel).

 

Talaj és komposzt

A legtöbb páfrány erdei növény, és érzékeny, puha gyökérzettel rendelkezik, ami alkalmazkodik a laza erdei talajhoz. Az erdei talajt avar (vagy levélkomposzt) és lebomlott növényi anyagok gazdagítják. A talaj továbbá laza kell legyen, hogy szabad vízelvezetést biztosítson, nehogy a gyökereknek vízben kelljen ülniük. Éppen ezért tőzeget, vagy szálas tőzegpótlót és homokot tartalmazó komposztot ajánlott használni. A komposztot sosem szabad kiszáradni hagyni, ami valószínűleg napi rendszerességű öntözést követel majd meg, ha a levegő meleg és száraz.

 

Hőmérséklet

Egy adott páfránytípus hőigényét legfőképpen származási helye határozza majd meg, de általánosságban szinte minden fajtára jellemző, hogy nem kedvelik a hideget. A trópusi területekről származó fajták 15-21°C között érzik igazán jól magukat, míg a mérsékelt eredetű páfrányok számára a 10-16°C az ideális hőmérséklet. A következő oldalon még több hasznos tudnivaló vár, lapozz egyet!

Trágyázás

A páfrányokat nyáron, két vagy négy hetente ajánlott táplálni folyékony műtrágyával, de nem oldatlan állapotban, mert a túl erős koncentráció kárt tehet a gyökérzetükben. Néhány csepp a permetezővízbe bőven elegendő lesz számukra. Télen semmilyen formában ne trágyázd páfrányodat, mert ilyenkor téli pihenésüket töltik éppen.

 

Átültetés

Páfrányodat tavasszal érdemes átültetni, de csak ha a gyökereik kitöltik a jelenlegi cserepet. Egyébként csak kapard le a felső komposztréteget róluk és helyettesítsd friss komposzttal. Átültetéskor távolíts el minden sérült fodrot hogy további növekedésre ösztönözd páfrányodat. Átültetéskor válaszd szét és ültesd kétfelé őket (ha már elég nagyok). A páfrányokat spórákból is lehet szaporítani, amiket az apró kapszuláikban termelnek. Ezeket a rozsdabarna kapszulákat a fodrok alatt találod, sorokban elhelyezve.

Forrás és a teljes cikk a linkre kattintva elérhető: http://www.agraroldal.hu/szobapafranyok-gondozasa_img-1.html

Kiemelt kép forrása: Ripost