google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ezt a trükköt neked is ismerned kell, így az uborka levelei nem fognak elsárgulni

Mutatunk pár tippet, hogy elkerüld azt, hogy az uborka levelei elsárguljanak.

Aki nem először ültetett uborkát, az bizonyára tisztában van vele, hogy a nyár közepén gyakran megesik, hogy lesárgulnak a növény levelei, és ha nem cselekszik időben, alig fog uborka teremni. Most ezen igyekszünk segíteni, hogy bárki meg tudja akadályozni a betegségek kialakulását.

Ezek lehetnek a sárgulás okai

Kevés fény

Amennyiben a sárgulás a levelek alján indul meg, akkor az a fényhiánynak tudható be, mert talán túl közel kerültek egymáshoz a növények. Jó hír, hogy ez nem okoz különösebb problémát a terméshozamban, csak annyi a dolgunk, hogy eltávolítsuk a sárgás leveleket.

Helytelen öntözés

Az uborka vízigényes, de nem szabad túlzásba vinni az öntözését. Egy szokásos, meleg nyáron, hetente 3 alkalommal kell megöntözni a növényt, kánikula idején pedig naponta kell vizet adni. Ha kevés, vagy nagyon sok víz éri az uborkát, akkor a szárai és a levelei rothadásnak indulnak.

Gombás fertőzés

Sajnos az uborka eléggé érzékeny a Fusarium oxysporum nevű gombára, amely leginkább a vetést követően, 6-8 héttel jelentkezik, és okoz sárgás elszíneződést a szárban, levelekben, majd teljesen kiszárítja, elpusztítja a növényt, ha nem kezdjük el idejében a kezelést.

Kártevők

Az uborkára nem annyira jelentenek veszélyt a kártevők, mégis nem árt tudni egyes fajokról, amelyek bizony komoly pusztítást végezhetnek, ilyen a talajban élő cserebogárpajorok, a lótücsök, a közönséges takácsatka, a drótférgek, a levéltetvek, vagy a mezei poloskák.

Tápanyaghiány

  • amennyiben csak a levelek szélei kezdenek sárgulni, akkor magnéziumra és káliumra van szüksége az uborkának;
  • ha a megsárgult levelekben vannak zöld színű csíkok, akkor a vasra és mangánra van szükség;
  • ha csak a levelek felső felén következik be a sárgulás, akkor rézre van szükség;

Öregedés

Természetesen, ha szezon vége van, az uborka levelei lesárgulnak, és a növény elpusztul, mivel egynyári növényről van szó.

Érdemes minden évben alkalmazni a vetésforgót az uborka esetében, tehát két egymást követő év alatt ne ültessünk ugyanarra a helyre uborkát. Ha nem tudjuk rendszeresen öntözni az uborkát, igyekezzünk füvet, egyéb növényeket mellé ültetni, amelyek megtartják a nedvességet, így védve a növényt a kiszáradástól.

Védekezés, receptek

1. Egy vödörbe töltsünk bele 9 liter vizet, 1 liter tejet, 30 csepp jódot, 20 g mosószappant. Ezzel permetezzük le a növényt egy hónapban 3 alkalommal, de csak akkor, ha már az első 4 levél megjelent.

2. Egy kisebb kenyeret éjszakára áztassuk be egy vödör vízbe (10 liter), 10-12 óra múlva vegyük ki a kenyeret, adjunk hozzá pár jódcseppet, és egy hónapban 2 alkalommal ezzel permetezzük le az uborkát.

3. Egy vödör vízbe tegyünk bele 1 evőkanál szódabikarbónát, és a nyár elején ezzel permetezzük az uborkát, hogy megakadályozzuk a gombás fertőzést.

4. 10 liter vízbe tegyünk bele 100 g hagymaszárat, főzzük fel, majd éjszakára hagyjuk állni. Reggel szűrjük le, majd ebből a keverékből 100 ml-t keverjünk össze 400 ml vízzel, ezzel öntözzük a növényeket, hogy megelőzzük a kártevők pusztítását.

5. 10 liter vízbe tegyünk bele 2 liter kefirt és ¾ bögre porcukrot, majd ezzel permetezzük le az uborkát, hogy megelőzzük a sárgulást és serkentsük a növekedést.

6. Öntsünk forró vizet két marék szalmára, hagyjuk állni 2 napig, majd ezzel a főzettel öntözzük az uborkákat havonta 3 alkalommal.

Forrás: