google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Erotikus kötet, ahogyan eddig még soha

A kortárs irodalomban jelenleg az egyik legolvasottabb költőként tartják számon. Nemrégiben jelent meg új kötete, amely szintén egyedi és különleges mint eddigi munkássága. Sohanyai Attilával beszéltettem erotikus kötetéről, amely a “Tapintat nélkül” címet kapta. 

Szia Attila. Nem régiben jelent meg “Tapintat nélkül” címmel legújabb erotikus köteted.

Ha jól emlékszem ez a kötet tervben volt már régebb óta. Hogy-hogy most készült csak el?

– Szervusz Gergő. Valóban, ha saccolnom kellene, kb. 2 éve folyamatosan tervben volt.

Amikor először szó esett róla, hogy elkészítem, nem voltam teljesen biztos benne, hogy most van itt az ideje, ugyanis akkor egy teljesen más megihletésben voltam, ennek eredménye lett egy teljesen más kötet, a Férfiversek. Akkor abba a tartalmiságba tudtam maximálisan beleélni magamat, így őt választottam, és az erotikust félretettem.

Olvastam a közösségi oldaladon, hogy “a cél az volt, hogy egy olyan kötet készüljön, amely nem csupán gyártási maximalizmusában, és erotikus tartalmát illetően térjen el a megszokottaktól, hanem a piacon egyaránt páratlan összhatással rendelkezzen”.

– Ezt mennyire sikerült megvalósítani?

– Alapvetően mindig magasra teszem a lécet. A “tök jó lett” messze nem elég, ennél sokkal több kell. Az előző köteteimre gondolva is teljesen eltérő kivitelezést és tartalmiságot választottam mint mások, vagy ami a megszokott, itt, az erotikus kötetnél azt mondtam, hogy erre még rá szeretnék tenni egy, de inkább két lapáttal.

Szokás szerint kicsit körbenéztem a piacon, hogy ki és milyen erotikus tartalmat készített mostanában, mindamellett, hogy nekem is van ilyenkor már egy elég konkrét elképzelésem.

Jelen esetben én azt tűztem ki célul, hogy a kötet legyen teljesen fekete. Nem csupán a borító tekintetében, hanem a lapokat illetően is. Beszéltem a nyomdával akivel régóta kapcsolatban állok, és bár voltak kezdeti nehézségek, hogy kitaláljuk mindez hogyan is érhető el, nem volt kétségem, hogy megoldják. Ennek eredménye az lett, hogy minden egyes lapot egy dupla diszperziós réteggel kellett ellátniuk, és minden lap vastababb kellett legyen.

Örök igazság, hogy a tartalom a legfontosabb, de kevesen ismerik be hogy a tartalmat egyensúlyban kell kiegészítse a kivitel is. Én ezen kevesek között vagyok.

A mérete sem a megszokott, ugyanis 3:4 arányú, és a B5 kivitel közeli rokona.

Mindez azt eredményezi, hogy sem belül, sem méretben nincs még egy ilyen jelenleg az országban. Szerettem volna, ha illusztrált kötettel tudok az olvasónak kedveskedni.

Régi művész barátom, Fenyvesi Edit volt aki ebben segédkezett nekem. Edit kétszeres nemzetközi díja méltán tükrözi, hogy az alkotásai egyszerűen elképesztőek.

Ahogyan én, úgy ő is az egyediség megszállottja. Ezt bizonyítja, hogy olyan hiperrealista grafikákat alkot, melyből szintén nincs kettő. Az elkészült illusztrációk (11db) annyira visszaadják az erotikát és a szexualitást, hogy nem is engedi egyik közösségi oldal sem publikálni őket.

Pontosan ez a kötet volt a cél.

Mi a fő mondani valója kötetnek? Mit ad szerinted az olvasó számára?

– Szerettem volna az erotikához úgy nyúlni, ahogyan eddig még nem látták/olvasták sehol.

A mai világban az erotikát, a szexualitást teljesen elmosott, összekuszált és elgiccsesített formában tálalják (tisztelet a kivételnek). Nekem ebből csömöröm van.

Azt mondtam, ha erotika, akkor az üssön! Mutassa be, hogy mi is az.

Hogy milyen akár egy szemkontaktus, akár egy szeretkezés.

Egy egyéjszakás kaland, vagy egy érzéki együttlét.

Igyekeztem olyan verseket összeállítani és alkotni, melyek ezt úgy támasszák alá, hogy reális képet adjanak minderről, amellett, hogy engedik az olvasót elkalandozni, saját fantáziájukat és képzeletüket szabadjára engedni.

Az embereknek ebben az álszent világban így is el kell fojtani annyi mindent magukban, az erotika ne legyen közte.

A mondanivalója röviden: ne szégyelld, vállald fel, csináld, ahogyan jól esik!

A kötethez készült hanglemez is. Ennek mi a története?

Tavaly, a Férfiversek 2. kiadásánál indult el ez a vonal. Akkor Kőszegi Ákossal volt szerencsém együtt dolgozni, ahogyan itt, úgy ott is az adott kötetből lett kiemelve számos vers.

A Tapintat nélkülnél ismét a “még két lapáttal tegyünk rá” elv volt a mérvadó. A kötetből kiválasztott verseket szerettem volna, ha több, ma ismert és elismert színész, és szinkronhang tolmácsolásában élhetik át az olvasók/hallgatók. Nem kisebb nevek kerültek fel a lemezre, mint: Stohl András, Kőszegi Ákos, Zámbori Soma, Szabó Sipos Barnabás, Galambos Péter.

– Azt hiszem a többi magáért beszél: hallani kell!

Van esetleg kedvenc versed vagy idézeted a kötetből, amelyet ajánlanál kedvcsinálónak az olvasóknak?

Nehéz kérdés. Természetesen van, több is, mely nagyon közeli, de nem emelnék ki egyet. A döntést az olvasóra bízom, hisz ahány ember, annyi érzés.

Milyen további tervek vannak a kötettel és a lemezzel?

Egy országos turné, mely jelenleg is zajlik. Az érintett városok: Budapest (több helyszín), Nyíregyháza, Szekszárd, Pécs. További helyek tervezés alatt.

Mikor várható tőled újabb kötet? Min munkálkodsz most jelenleg?

Muszáj vagyok szűkszavúan beszélni erről, ugyanis nagy meglepetést tartogatok ismét. Nem biztos, hogy azt mondanám, hogy kötet lesz a következő alkotás, de bármi megeshet. Ami biztos, hogy a háttérben már megkezdődtek az előkészületek.

Jó munkát kívánok neked és köszönöm szépen a válaszaidat!

Több tartalomért/kötetrendelés:

https://www.facebook.com/SohonyaiVersek

Attila verseinek meghallgatásáért:

https://www.youtube.com/sohonyaiattila