google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Érdekes hangok szűrődtek ki az istállóból. Mikor bekukkantottak, meglepődtek

Amit megláttak az nem volt éppen mindennapi.

A gazda  benézett az istállóba, és olyat látott, hogy azonnal fel is vette!

Sokakban él a tévhit, hogy a lovak mindig állva alszanak. Ez nem igaz. A lovak lefekszenek pihenni, általában az oldalukra. Ám csak azok a lovak alszanak fekve, akik nem túlsúlyosak. Minél nehezebb egy ló, annál többet alszik állva, mivel ha lefekszik akkor a súlyával összenyomja a szerveit. Az állva alvó lovak úgy alszanak, hogy ‘kiakasztják’ az egyik lábukat és a többin állnak. Így ha már eleget pihent az a lábuk, akkor jön a következő.

Az emberekhez képest a lovaknak nincs szükségük túl sok alvásra, és nem is alszanak olyan mélyen, inkább csak szenderegnek. A legkisebb gyanús zaj is elég számukra ahhoz, hogy azonnal felriadjanak. A vadonban ilyenkor villámgyorsan elvágtatnak. Ahhoz, hogy gyorsan eltudjanak menekülni, állva is kell tudniuk aludni. Elsősorban azok az öreg és beteg lovak alszanak így, amelyeknek komoly gondot okozna a felállás. Ezzel szemben a fiatal lovak inkább fekve alszanak, legtöbbször a hasukon, vagy elnyúlva az oldalukon. A kiscsikóknak – akárcsak a gyerekeknek – igen nagy az alvásszükségletük. Az azonban sosem fordulhat elő, hogy egy csoporton belül valamennyi állat egyszerre aludjon. Közülük legalább egy éberen és gondosan figyeli a környéket, hogy a legkisebb veszély jelére riaszthassa a társait. Az egészséges, fiatal lovak villámgyorsan fel tudnak kelni. Először mellső részüket emelik fel, azután magasba lökik a hátsó részüket is.

Forrás:

http://egyazegyben.com/furcsa-hangok-jottek-ki-az-istallobol-mikor-beneztek-meghokkentek-a-latvanytol-75527

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..