google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Eltávolítottad a kullancsot? Még nem végeztél!

Az emberek többsége nem tudja mi a teendő kullancs eltávolítása után

A kullancs agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancsencephalitis), illetve Lyme-kórt terjeszt, mindkettő súlyos betegség. A Genertel második éve végez felmérést 1000 fő megkérdezésével, amely során arra kíváncsiak, mennyire vagyunk tudatosak, ha kullancsveszélybe kerülünk, tudjuk-e mi ilyenkor a tennivalónk és mit teszünk meg annak érdekében, hogy elkerüljük a bajt.

Az előző évhez hasonlóan a  Genertel által megkérdezett 1000 fő 60 százaléka válaszolta azt idén is, hogy volt már kullancscsípése és több mint 80 százalék tudta helyesen a kullancs által terjesztett, fent említett két betegséget.

Védőoltással védekezhetünk az agyvelő és az agyhártyagyulladás ellen, de a Lyme-kór sajnos nem előzhető meg, csak úgy, ha elkerüljük magát a kullancscsípést.

Milyen helyeken fordul elő leginkább kullancs?

Ilyen természetesen az erdő, magas páratartalmú környezet, dús aljnövényzetben, de városi parkokban, kertes házak udvarán, sportpályákon is előfordulhatnak, így már nemcsak a természetben járók, lehetnek veszélyben, hanem mindenki, aki „kullancsfertőzött” területen tartózkodik.  Az országon belül (a kullancsveszely.hu adatai szerint) leginkább Észak-Magyarország, Nyugat-Magyarország, a Duna-menti térségek és a Balatoni régió számít nagy kockázatú területnek, míg a fertőzött megyék: Zala, Somogy, Vas, Heves, Borsod és Nógrád megye.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

Ha nem sikerül elkerülni a kullancsot, akkor kritikus tényező az eltávolítás ideje és módszere. A kullancsveszely.hu összeállítása szerint az eltávolítás során a legfontosabb szempont, hogy ne nyomjuk össze a testét, mert így a benne lévő kórokozókat – akár egy fecskendővel – magunkba juttatjuk. Veszélyes minden olyan módszer, amely a kullancs összenyomásával jár, vagy – ugyanezen ok miatt – öklendezésre kényszeríti a parazitát. Kockázatos tanács ezért a krémmel, olajjal, ecettel történő eltávolítás, vagy a gyufával történő kísérletezés.

A szakemberek által ajánlott legbiztosabb módszer a patikában kapható hegyes orrú csipesszel történő eltávolítás. Mindkettő lényege, hogy a kullancsot ne a testénél fogja meg, hanem közvetlenül a bőrrel történő érintkezésnél próbálja meg leválasztani.

A közhiedelemmel ellentétben nem jelent jelentős kockázatot, ha véletlenül beszakad a kullancs szájszerve, mivel ott rendszerint nem található kórokozó.

Ha kiszedted, még nem végeztél!

A Genertel által megkérdezettek majdnem fele tudja, hogy miután kihúztuk a kullancsot egy csipesszel, érdemes a vérszívót ellenőrzésre beküldjük a patikákban kapható kullancsbeküldő készletek segítségével, hogy biztosak legyünk abban, nem fertőződtünk meg.

A társaság egyébként ingyenes kullancsveszély-biztosítást is kínál, amely abban az esetben térít, ha a két leggyakoribb kullancs által okozott fertőzésben betegedtünk meg.

Forrás: https://privatbankar.hu

Kimelt kép forrása: rd.nl