Egy nem megszokott helyen támadt az emberre a vadon élő állat…

Egy nem megszokott helyen támadt az emberre a vadon élő állat…


Faluszélen levő kertjében támadt a medve egy gyergyóditrói férfira. Az áldozat viszonylag szerencsésen megúszta az esetet, sérülései nem életveszélyesek, ennek ellenére kórházba szállították.


Az elmúlt éjjeleken nagyon ugattak a kutyák a ditrói Kelemen Károly gazdasági épületei körül. A gazda vasárnap éjjel már megelégelte, hogy ismét nem tud aludni a kutyaugatás miatt, hátrament a kertbe, megnézni, hogy miért ugatnak a kutyái.

Két szénakazal van a kerítés nélküli, mezőszéli területén, ezek közül kiugorva támadt rá a medve.
Olyan erővel csapott rám, hogy a földre estem, és egyből ugrott is rám. Azzal volt szerencsém, hogy védekeztem, ahogy tudtam
– elevenítette fel az esetet Kelemen. Hozzátette, hogy csak kevés sebet ejtett rajta a medve, mivel vadállat úgyszólván átölelte és szorította magához, így nem a karmaival ejtett sebeket rajta. Ha seb kevés is van, azért a medve szorítását egész testén érzi – mesélte az áldozat.  Kelemen Károlyt az eset után a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző osztályára szállították.


Sérülései ugyan nem életveszélyesek, a fertőzés- és a veszettségveszély miatt szorul kezelésre.
Kelemen szerint a támadás nagyon rövid idő alatt, 1-2 perc alatt zajlott le, ezután pedig a vadállat elszaladt. Nem volt nagy példány, körülbelül két éves lehetett – véli. A földön fekvő férfit a felesége találta meg, ő hívta a mentőket.


Az áldozat még elmondta, hogy nem is tudja, kiabált-e segítségért, jajgatott-e egyáltalán, úgy rémlik számára, hogy a medve szorítása miatt még hang sem jött ki a torkán.
A ditrói eset az első a környéken, hogy lakóházak közvetlen közelében támadt emberre a medve. A történteket Kelemen Károly nem jelentette a hatóságoknak, hiszen nem is számít arra, hogy bárki segíthetne. Őt sem kereste egyetlen hivatalos személy sem a kórházba kerülése óta. Arra számít, hogy a napokban már hazaengedik a kórházból. Azonban azt csak reméli, hogy ezzel le is zárul a történet, hiszen a feleségétől tudja, azóta is ugyanúgy ugatnak a kutyák, mint múlt héten, vagy azon a vasárnap éjjelen. A medve valószínűleg továbbra is a közelben van.

Medvetámadások a környéken
Gyergyószéken az elmúlt időszakban több medvetámadás is történt. 2016 augusztusának végén egy ditrói kukoricásból vaddisznókat hajtott volna ki a gazda segítőivel, de kiderült, nagyobb vad, medve van ott, amely meg is sebesítette a gazdát.

Nagyobb is lehetett volna a baj, ha a helyszínen lévő vadász le nem lőtte volna az emberre támadó vadállatot. Ezt követően sorozatban érkeztek a jelentések arról, hogy egyik vagy másik település közelében pusztított háziállatokat vadállat. Egyik helység sem volt kivétel. Juhokat, szarvasmarhákat, disznókat pusztítottak el a medvék.
Gyergyószéken legutóbb augusztus közepén egy Vasláb közelében levő szarvasmarhakarámnál egy 28 éves pásztort sebesített meg az állat.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/sajat-kertjeben-tamadt-ra-a-medve)


Forrás:

https://szekelyhon.ro/aktualis/sajat-kertjeben-tamadt-ra-a-medve