google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Egy ember, aki újjáéleszti ezt az elfeledett hagyományt

A régebben a háztartások nem is léteztek kemence nélkül aztán szépen lassan eltűnt. De jelenleg reneszánszát éli. Kóbor Józseffel beszélgettem a kemence építésről.

Honnan vagy hol szerezte meg az ismereteket a kemence építéséhez?

Építészmérnök vagyok és 14 éve megkért egy barátom, hogy építsek neki kemencét. Áttanulmányoztam egy könyvet, belenéztem pár régi kemencébe és meghallgattam az idős emberek tanácsait, akiknek volt kemencéje és tudtak kenyeret sütni. Aztán egy másik barátom is megkért az építésre. A munkák jól sikerültek, így építettem a lakásunkba is egy búbos kemencét, azóta is fűtünk vele és többek között benne sütjük a kenyeret.

Ki volt a mestere?

Mesterem nem volt, általában egyedül dolgozok. Minden munkám közben újabb ötleteim támadnak és gyűlnek a tapasztalatok.

Mik a legfontosabb szempontok Ön szerint egy kemence megépítésében?

Fontosnak tartom megérteni az igényeket és a funkciót és az ahhoz legjobban igazodó, takarékos kemencét megépíteni. A munka befejeztével megtanítom a kedves építtetőket a kemence használatára és a kenyérsütésre.

Milyen típusú kemencéket készít és milyen alapanyagok felhasználásával?

Kül- és beltéri, búbos és alagút kemencéket, tűzhelyeket, nyári konyhákat. Csak természetes alapanyagokat, agyagot, homokot, téglát és cserepet használok a kemence építésénél.

Mennyire népszerűek jelenleg a különféle kemencék?

Sokan építenek saját kezűleg, vagy építtetnek kemencét. Szeretnek az emberek baráti társaságban sütni főzni. Egy jó házikenyér illata és íze sok ember gyerekkorát idézi fel és adalékmentes, tehát egészséges is.

 

Melyik az a munka, amelyre a legbüszkébb és miért?

Budakeszin, a lakóhelyemen felajánlásból épített közösségi kemencére vagyok a legbüszkébb, amely a Római Katolikus Plébánia udvarán áll. Itt rendszeresen kenyérsütést tanítok az érdeklődőknek, a befolyó összeggel a Káritaszt támogatom.

Milyen volt eddig a legkülönlegesebb kérés a kemencével kapcsolatban?

Szintén egy közösségi kemence tervezése és építése a Sződligeti Római Katolikus Plébánia udvarán. Ez egy kis szabadtéri kápolnát szimbolizál, a kemence, üstház,  grillező hármas egységét félbevágott kupola védi az időjárástól. Csúcsa 365 cm magas, ez az év napjait jelöli, rajta áll az 52 cm magas kereszt, utalva az év 52 hetére. A 3 db körablak a Szentháromságot jelképezi.

Van esetleg valaki, aki tovább viszi az Ön munkásságát?

Eddig még nem találtam ilyen embert, de az élet tele van csupa meglepetéssel.

Nagyon szépen köszönöm a válaszait és további sikereket kívánok Önnek!

További infókat találtok itt:

https://www.facebook.com/manufaktura.kemence

http://koborjozsefepitesz.hu/

 


Kóbor József 100. kemencéje

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..