google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Csúszásmentesítés a ház körül? Tippek- ötletek

A sózás egyszerű ellenszere a jégnek, de nemcsak a növények, hanem a kutyák tappancsa és a drága bőrcipők is megsínylik. Lássuk, mik az alternatívák!

Hólapát
Ez a legkörnyezetbarátabb és egyben legmunkaigényesebb módszer a hó eltakarítására és a jegesedés megelőzésére. Edzésnek is felfogható, de hátránya, hogy egy keményre fagyott jégpáncél ellen már nem veszi fel a küzdelmet.

Homok
Könnyen beszerezhető és jól működő megoldás, ha homokot szórunk ki a csúszós felületekre. Bár a jeget nem olvasztja meg, a környezetre sem káros, és később eltakarítani sem kell, legfeljebb félreseperni. Hátránya, hogyha újra havazik, akkor újabb réteget kell kiszórni belőle.

Faforgács, fűrészpor, sóder
Ugyanolyan hasznos csúszásgátló anyagok, mint a homok, annyi különbséggel, hogy ezeket érdemes legkésőbb tél végén eltakarítani.

Hamu
Ez akár kéznél is lehet a háznál, ha például fával fűtünk. Más kérdés, hogy a lakásba behordva koszt csinál, és a mivel lúgosítja a talajt, árthat a kerti növényeinknek, kivéve, ha egyébként pont túl savanyú a talajunk.

Zeolit, kalcium-klorid és zöldsó


A kalcium-klorid és az egyéb kloridok a hagyományosan használt sóhoz hasonlóan olvasztják a jeget, és gyakran valamilyen kőzúzalékkal keverve alkalmazzák. A zöldsó például kalcium-kloriddal kevert mészkőgranulátumból áll, de a zeolit nevű ásványi anyag is gyakori összetevő a síkosságmentesítő keverékekben. Kaphatók olyan anyagok is, amik a kalcium-klorid mellett magnézium-kloridot is tartalmaznak, mivel utóbbi még környezetkímélőbb. Ezek a sók a már letaposott, eljegesedett hóra is hatásosak. Az adagoláshoz feltétlen olvassuk fel, mit írnak a csomagoláson, és a kiszórásukhoz használjunk gumikesztyűt.

Műtrágya
A nitrogéntartalmú műtrágyák szintén megolvasztják a jeget, tavasszal pedig táplálják a földet. Az adagolásnál viszont különösen körültekintően járjunk el, mert ha túl sokat szórunk ki, azzal az élővizeket szennyezzük, valamint a növények is megszenvedhetik.

Forrás: https://www.praktiker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..