google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Boros Vali: A sajtkészítés öröme

Nincs is jobb, mint a saját, házilag készített sajt. Vajon mi kell hozzá? Mitől lesz benne kevesebb adalékanyag? Boros Valériával beszélgettem a sajtkészítés rejtelmeiről.

Hogyan kerültél kapcsolatba a sajt készítéssel?

A sajtkészítes mindig is nagyon érdekelt, ma már én és a családom nem is vásárolunk sajtot a boltban. A bolti sajtokkal általában az a baj, hogy tartalmaznak valamilyen ízfokozót és egyéb adalékokat (E betűs adalék). A házi sajtkészítéssel ezek kiiktathatok az étrendünkből.


Kitől tanultad a sajtkészítés művészetét?

Sokat keresgéltem a neten mire ráakadtam egy honlapra, ahonnan meg tudtam rendelni minden hozzávalót. Eleinte csak friss gomolya sajtokkal próbálkoztam. Ezután érlelt sajtokat kezdtem el készíteni, és az-az élmény, amit egy elkészült érlelt sajt nyújt nem is lehet elmondani. Ez a legnagyobb ösztönző erő. Milyen alapanyagokból készítitek a sajtokat?

Az érlelt sajtjaimat mind nagyon jó minőségű friss tehén tejből készítem, megbízható gazdától hozzuk. Egy másik gazdától hozzuk a kecske tejet azt csak FETA sajt készítésre használom.

El mondanád a sajtkészítés menetét?

 

A sajtkészítés menete: A tejet fel kell melegíteni 32 fokra. Ebbe rakom először a kultúrát, amit előtte 1 dl 32 fokos tejben feloldottam, pihentetem 15 percet, eztán beoltom a folyékony tejoltóval. Hagyom 20-25 percet alvadni, ekkor összevágom az alvadékot több ritmusban. Addig vágom amíg fél cm-es darabokat kapok, ekkor leszedem a savó egyharmadát ez általában 1,5 l. Ugyanennyi vizet 42 fokra melegítek és az alvadékhoz adom alaposan elkevergetem… majd elkezdem utó melegíteni, 42 fokra de lassú lángon és folytonosan kevergetem, amikor ez is meg van akkor egy szűrőkanalat teszek bele és ami savó feljön azt leszedem róla… aztán beleszedem az alvadékot a szűrőkanálba és kézzel kinyomkodom. Ezután teszem a formába… lesúlyozom… hagyom csepegni…az elején 10-20-30-60 percenként forgatom is… majd 2 óránként… hagyom csepegni 24 órát… utána megy a só fürdőbe 24 órára és mikor ez is meg van teszem a kamrába szikkadni… 3 nap múlva lekenem sajtviasszal és megy a pincébe 30-40 napra… ez a TRAPPISTA leírása.

Milyen jellemzői vannak a jó sajtnak?

Az igazi sajt karakteres ízű és még véletlenül sem hasonlít a boltira.

Melyek a legkedveltebb sajtfajták?

Nálunk a legkedveltebb a TRAPPISTA, FETA, KRÉMSAJT, PARANYICA, EMENTÁLI,  most kezdek gondolkodni a gouda sajt készítésről is.

Mit ajánlasz a sajtokhoz?

Mi a sajtokat általában napi szinten fogyasszuk, finom házi kenyér és saláta félék tökéletes párosítás, hagyma, paprika paradicsom.

Milyen jövőbeni terveitek vannak a sajtokkal?

Az elkövetkező terveim között szerepel, most már nem adom oda a savót mindig a menhelyre, hanem ordát is fogok csinálni belőle, mint fentebb írtam az új fajtákat is ki szeretném próbálni aztán majd kiderül, hogy fog e ízleni.

Nagyon szépen köszönöm a válaszaidat! További sikeres gasztronómiai tevékenykedést kívánok neked!