google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Az igazán jó bodzaszörp készítésének titka- oszd meg hogy másokhoz is eljusson!

Ennyire egyszerű….

1. Az eszközöket amit használunk (befőttes üveg, fakanál, tölcsér) tisztának és kiforrázottnak, csíramentesnek kell lennie. 

2.Biztosítani kell, hogy a beltartalomban ne szaporodhassanak a baktériumok, gombák. Ez több úton biztosítható: 

  • hőkezeléssel csíramentesítünk: dunsztolás, 90 fokon 30 perc, esetleg szárazdunszt, és a végén légmentes zárás
  • tartósítószer adagolással (nátrium benzoát, szalicilsav, stb.)
  • alkohol adagolása (eltevés rumba, konyakba)
  • magas cukortartalom (ha a készítmény tömegének minimum a fele cukor, olyan magas lesz az ozmózisnyomás, hogy az erjedést okozó gombák és baktériumok nem szaporodnak benne)

Miért erjed meg a szörpünk?

Valószínűleg amiatt erjed meg, mert a fenti számozott felsorolás egyike sem teljesült megfelelő módon. Tehát vagy nincs rendesen hőkezelve üvegbetöltés előtt, vagy az üveget nem volt hőkezeltük, vagy tartósítószert nem tettünk előírás szerinti mennyiséget, vagy kevés cukrot tartalmaz.

Szükséges a tartósítószer?

A citromsav és a borkősav “csak” savanyít, és nem tartósítószer. Tartósítószer a nátrium-benzoát, a szalicil és a szorbinsav! A fenti felsorolásban szereplő technikák vagylagosak, nem kell mindnek teljesülni. Tehát vagy teszünk bele tartósítószert (pl. nátrium-benzoátot), vagy a tömeg fele cukor kell legyen, akkor a cukor tartósít. Ha sem tartósítószert, sem sok cukrot nem szeretnénk beletenni, akkor hőkezelni kell, fel kell forralni és ki kell dunsztolni. Ez esetben a légmentes zárás is feltétel, míg a cukros, vagy tartósítószeres megoldásnál nem.
Tehát az erjedést okozó mikróbákat vagy el kell pusztítani hőkezelésssel (és utána a bejutásukat is megakadályozni légmentes zárással), vagy ezen mikróbák bár életben maradhatnak, de elszaporodásukat a magas cukorkoncentrációval vagy a tartósítószerrel meg kell akadályozni.

Mennyi bodzavirág legyen?

Mint a citrom kérdése, ez is ízlés dolga. A receptek zömében viszonylag kevés bodzát írnak. A mi tapasztalatunk, hogy minél több virággal (nem szárral) készítjük, annál karakteresebb ízvilágot kapunk. Miután az ízét a virágpor adja, semmiképp se mossuk meg, próbáljuk tiszta környezetből gyűjteni, így nem kell aggódni a szennyeződés miatt.

Cukor, édesítő vagy méz ?

Aki szörpöt készít, az tisztában van vele, hogy többnyire cukorral készül. Ha mértékkel szörpözünk, bátran tegyük, lelkiismeretfurdalás nélkül (kivéve a cukorbetegek). Amennyiben viszont zavar a cukor, akkor készítsük édesítővel vagy mézzel. Ez utóbbinál viszont figyeljünk arra, hogy ne forraljuk, mert kivesznek belőle az értékes enzimek.

Fotó: georgia-pellergini

Friss fogyasztásra (1-2 hétig eláll hűtőben)

Hozzávalók

  • 2 l víz
  • 2 kg cukor
  • 20 g citromsav
  • 12 db nagyobb bodzavirág
  • 12 db kisebb bodzavirág
  • 2 db citrom

Elkészítés

A vizet felforraljuk, hozzáadjuk először a cukrot, majd a citromsavat, és mérsékelt tűzön, gyakori kevergetés mellett addig forraljuk, amíg a cukor teljesen feloldódik. (Ha esetleg képződik a szirup tetején egy kis hab, szedjük le szűrővel.)
A bodzavirágok nyelét úgy vágjuk le, hogy az ernyő ne essen szét.
A citromokat alaposan megsúroljuk, majd felkarikázzuk.
Gondosan kimosott 5 literes befőttesüvegbe tesszük a bodzavirágokat és a citromkarikákat. (Én most 2 kisebb üvegben osztottam el egyenlően a hozzávalókat.) kb. 3,5 liter szörp lesz belőle.
A befőttesüveg alá széles pengéjű kést teszünk (így nem pattan szét az üveg), és felöntjük a meleg, de nem tűzforró sziruppal. Hagyjuk kihűlni.
Az üveget kistányérral lefedjük. 5 napig meleg helyen- de nem napon – érleljük, néha megkeverjük.
Kivesszük a bodzavirágokat és a citromkarikákat, finom szűrőn átszűrjük, és jól zárható csavaros palackokba töltjük.
Fogyasztáskor hideg, buborékos vagy szénsavmentes ásványvízzel tetszés szerint hígítjuk. ( Forrás:Mignon konyhája )

Forrás és a teljes cikk  a linkre kattintva elérhető: https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2018/05/03/bodzaszorp-keszites-tanacsok/
Kiemelt kép forrása: Femina