google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Az alacsony vérnyomás veszélyeiről és kezeléséről

Általában nem tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget, kivéve ha kellemetlen tüneteket okoz. Sokszor csak egy-egy általános orvosi vizsgálat során derül ki valakiről, hogy alacsony a vérnyomása.

Mit okozhat az alacsony vérnyomás?

Szerencsésebbek azok, akiknek alacsony a vérnyomásuk, mint a magas vérnyomás által érintettek, hiszen az előbbiek várható élettartama magasabb. A rendkívül alacsony vérnyomás azonban olyan kellemetlen tüneteket is okozhat, mint az émelygés, szédülés, ájulás. Az esetek nagy többségében ezek beavatkozást, kezelést nem igényelnek.

Azonban, ha ezen tünetek tartósan fennállnak, érdemes kivizsgáltatni, hogy milyen kiváltó tényezők állnak a háttérben.

A vérnyomást meghatározó tényezők

A vérnyomás értéket 3 fő tényező határozza meg:

  • Perctérfogat, vagyis a szív által kipumpált vér mennyisége 1 percre vonatkoztatva.
  • Az erekben keringő vér mennyisége. Ha a szervezetben lecsökken a keringő vér mennyisége, akkor hipovolémiáról beszélünk.
  • Az erek befogadóképessége, melyet az erek belső átmérője határoz meg.

A nagyon alacsony vérnyomás okai

A különösen alacsony vérnyomás több kiváltó tényezőre is visszavezethető. A perctérfogat csökkenhet szívbillentyű rendellenesség, szívritmuszavar, tüdőembólia, illetve szívinfarktus(miokardiális infarktus), vagy kardiomiopátia okozta szívizom-károsodás, vagy gyengülés miatt.

Hipotenzió felléphet vértérfogat-csökkenés hatására, például kiszáradás, vagy masszív vérzés következtében.

Leeshet a vérnyomás az erek túlzott kitágulása miatt, ilyen előfordulhat szeptikus sokk (vérmérgezés kapcsán fellépő keringési rendellenesség), anafilaxiás reakció (igen súlyos allergiás reakció), nagy meleg, láz, az idegrendszert érintő bizonyos elváltozások és egyes gyógyszerek hatására. Továbbáterhes nőknél is gyakori az alacsony vérnyomás.

Az alacsony vérnyomás kezelése

Az, hogy az alacsony vérnyomást szükséges-e kezelni, attól függ, hogy milyen kiváltó tényezők állnak a hátterében. Ha valamilyen gyógyszer szedése váltotta ki, akkor a kezelőorvos másik készítményt írhat fel, vagy módosít az adagoláson.

A szédülés és az ájulás fiataloknál – amennyiben nincsenek szívproblémáik – általában nem aggodalomra okot adó tünetek. Idősebbeknél viszont már komolyabb problémákra is utalhatnak, amelyek megakadályozzák a közel állandó vérnyomás fenntartását.

Az ortosztatikus hipotenzió esetenként gyógyszeres kezelést igényelhet, de gyakran elegendő bizonyos intézkedésekkel szinten tartani a vérnyomást. Kerülni kell azokat a tevékenységeket, amelyek előidézik a tüneteket – a hirtelen felállást, a túl forró zuhanyt, a hosszú ideig tartó mozdulatlan fekvést, illetve figyelni kell a bőséges folyadékbevitelre.

Amennyiben az alacsony vérnyomás hátterében Addison-kór, vagy szívelégtelenség áll, ezek mindenképpen orvosi kezelést igényelnek.

Forrás és a teljes cikk a linkre kattintva elérhető: http://www.egeszsegkalauz.hu/sziv-es-errendszeri-betegsegek/az-alacsony-vernyomas-veszelyei

Kimelt kép forrása: Tanulj meg enni