google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Amit eddig rosszul csináltál bográcsozás közben- a bográcsozás aranyszabálya

Amit eddig rosszul csináltál bográcsozás közben

Számunkra a bográcsozás teljesen megszokott, szinte hétköznapi dolognak számít. Érdekes azonban elgondolkodni azon, hogy egy külföldi szemével milyen különös folyamat nem csupán az ételek ilyesfajta „magyaros” elkészítése, hanem a jellegzetesen magyar étkezések menete is. Lássuk, hogy miről is van szó.

A magyar konyhaművészet nem hiába elismert világszinten – ennek talán legnagyobb oka, hogy nem kötik különösebb szabályok, és a mai napig folyamatosan változik, fejlődik és válik egyre színesebbé. Ez nem csupán hazánk mesterszakácsainak köszönhető, hanem mindazoknak is, akik saját kertjükben más kultúrák ízvilágait igyekeznek elegyíteni a jellegzetesen magyaros vonásokkal.

A magyar ételek különlegessége a legalapvetőbb mozzanatokban rejlik. Már a sültzsír használata is igen egyéni választásnak számít – ezzel kezdődik a legtöbb fogás elkészítése. Ez után következik a hagyma, többnyire hagymával, és az elmaradhatatlan paprika. Ezek a rendkívül egyszerű, mégis elmaradhatatlan hozzávalók alkotják a legtöbb magyar étel alapját, legyen szó levesekről, vagy pörköltekről. Ahogyan az alapok, úgy gyakran a befejező mozzanatok is megegyezőek a fogások között – sok magyar ételt tejföllel szokás megkoronázni.

A magyar étkezés

Egy magyar étkezés gazdag levessel indul, amivel sok külföldi képes egyből jól is lakni – a levesekbe temérdek dolog belekerülhet, mint például tészta, krumpli, hús, zöldségek, stb. Ezt időnként tészták követik, ami nem sok más országban számít megszokott folytatásnak. Lekvár, túró, dió, mák – amit csak az ember kíván. A levest nem minden esetben követik tésztaételek. A legtöbben biztosan szívesebben fogyasztanának el egy nagy tál főzeléket az előétel után. A főzelék fogalma szinte ismeretlen a távolabbi országokban – ennek a sűrű, zöldséges, levesszerű ételnek a láttán sok külföldi kezdi el vakargatni a fejét.

A magyar bográcsozás „szabályai”

  • Minden az elkészíteni kívánt fogás kiválasztásával és a hozzávalók beszerzésével kezdődik.
  • A hozzávalók a bográcsozás kezdetétől fogva mind legyenek kéznél, nagyon fontos ugyanis, hogy mi mikor kerül az üstbe. Ne felejts el magadnál tartani egy nagy fakanalat és egy konyharongyot!
  • Válassz olyan üstöt, amiben a legjobban elkészítheted a kívánt ételt. A különböző üstöknek más és más tulajdonságaik vannak.
  • Fő a … biztonság! Mindig légy elővigyázatos, ha a szabadban gyújtasz tüzet, amit minden esetben rakj körül nagyobb kövekkel vagy téglákkal. Csak a tűzrakóhely elkerítése után gyújts tüzet.

Forrás és a teljes cikk a linkre kattintva elérhető: http://www.magyarorszagom.hu/bogracsozas_img-2.html

Kiemelt kép forrása:

Budapesti Református Egyetemi és Főiskolai Gyülekezet