google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Aggasztó hír: Ekkor érkezik a sarkvidéki levegő az országba, visszatér a hidegcsepp

Mutatjuk mikor érkezik a sarkvidéki levegő.

Próbára tesz minket a hétvégi időjárás, jövő héten is jöhet meglepetés.

Szombaton észak felől egy küklönleges időjárási jelenség, hidegcsepp közelít, amely hatására szárazabb, hűvösebb légtömegek áramlanak a Kárpát-medencébe – írja helyzetjelentésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Alapvetően napos, de szeles lesz az idő, elzárulnak az égi csapok, csak a Duna-Tisza közti sávban fordulhat elő gyenge záporeső – olvasható a Met.hu-n.

Az OMSZ Facebook-posztja szerint a ma érkező hidegfront mögött erős északi áramlással a sarkkörön túl lehűlt légtömeg tör be az országba. Vasárnap és hétfőn tiszta lesz az ég, de az erős júliusi napsütés hatására sem emelkedik a hőmérséklet 25 fok fölé. A napi minimum rekordok (július első napjaiban 3, 4 fok) megközelítése nem kizárt, de megdöntésükre kicsi az esély.

Jól látszik az 5 kilométeres magassági hőmérséklet-térképen a kék színnel jelölt hideg levegő betörése / Grafika: Met.hu

Köpönyeg.huheti előrejelzése szerint holnap sok napsütésre számíthatunk némi gomolyfelhőzettel.ÉK-en futó zápor is kialakul, az ÉNy-i szél gyakran lesz élénk. Reggel 10, délután 21 fok körül alakul.

Hétfőn ragyogó napsütés várható, csapadék nélkül. 20 és 25 fok közötti értékeket mérhetünk.

Kedden sok napsütés ígérkezik, kevés gomolyfelhővel. Esőre nem kell számítani. 22 és 27 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.

A hét közepétől újra igazi nyári időjárás várható / Illusztráció: Northfoto

Szerán átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, elszórtan záporok is előfordulnak.A délutáni órák hőmérséklete 24 fok körül alakul.

Csütörtökön napos idő ígérkezik, csapadék már nem valószínű. 26 és 31 fokos nyári meleg ígérkezik.