google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A meteorológusok is lesápadtak, hogy milyen lesz a 2018-as tél, erre nem árt felkészülni

Erre nem árt felkészülni.

Kiderült, milyen lesz a decembertől február végéig tartó időszak.

Bár most éppen egy hidegfront miatt átkozzuk vagy éppen áldjuk az időjárást, az biztos, hogy a pár napos lehűlés után újra visszatér a 30 fokos meleg. Mindenki azt találgatja, lesz-e egyáltalán ősz, ahogyan a tavasz is csak pár hétig tartott, mivel szinte azonnal nyári üzemmódba fordult át a klíma.

A NOAA időjárási mkodellje szerint szokatlanul enyhe lesz a tél / Forrás: noaa.gov

Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) most tette közzé téli meteorológiai modelljét, amelynek adatai alapján Európa nagy részén a téli időszakban is folytatódik a szokatlan időjárás. A Bild összefoglalója szerint a kontinens kisebbik részén 1, a nagyobbik, Magyarországot is magába foglaló területén pedig 2 fokkal lesz melegebb, mint az elmúlt évek átlaga.A decembertől február végéig tartó időszakra vonatkozó előrejelzésüket elsősorban a tengeráramlatok sokévi megfigyelésére alapozzák.

Így alakult Magyarország téli átlaghőmérséklete 1901-től / Forrás: Met.hu

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján a téli középhőmérséklet Magyarországon az 1981–2010-es normál időszakban -0,08 fok volt. A telek hőmérséklete 1901-óta 0,97 fokkal emelkedett, ám ez a változás statisztikai szempontból nem jelentős. Ugyanakkor a legutóbbi 36 tél középhőmérséklete már 1,9 fokkal nőtt, ami figyelmeztető jel.

Az évszakok átlaghőmérsékletének változása Magyarországon / Forrás: Met.hu

Ezt összevetve a NOAA idei télre vonatkozó, az átlaghoz képest kétfokos emelkedést jelző előrejelzésével azt látjuk, hogy egy enyhe, szinte fagymentesidőszak vár ránk márciusig.

Forrás: www.blikk.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..