google.com, pub-3450804998411445, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A magyar medve kálvária – fél országon át

Nagy meglepetést okozott az Alföldön az a barnamedve, amely napok óta járja a vidéket.

 

A vadállat vélhetően a Bükki Nemzeti Park területéről tévedt a Kiskunságba. Újságírónk információi szerint már napok óta próbálják elfogni a medvét, lakossági bejelentések alapján kezdték keresni a szakemberek, Kocséron majdnem sikerrel is jártak. A kocséri polgármester szerint a mackó bement egy tanyára, és egy autóst is megállított. A szem elől tévesztett állatot legutóbb Tiszaalpáron látták. A falu külterületén, a Zárdatemplom környékén nagy erőkkel keresték kedden este és éjszaka, illetve szerdán is a természetvédelmi őrök. A helyszínen munkatársunknak elmondták, hogy éjszaka sikerülthőkamerás felvételt készíteni az állatról, sőt medveszőrt és medveürüléket is találtak, de a medve olyan jól elrejtőzött, hogy nem sikerült a nyomára bukkanni. Információink szerint altató lövedékkel szerették volna elkábítani, hogy visszaszállíthassák eredeti élőhelyére.

Hiába keresték szerdán egész nap, ismét nyoma veszett a medvének

Szerda este újabb közleményt adott ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.
Mint írják: – Május végén Füzesabony belterületén látták és fényképezték többen is, már ekkor híres lett. A következő napokban Kál, Karácsond, Gyöngyöshalász térségéből érkeztek az észlelések és a medvenyomok. (A fiatal hím barnamedve előfordulása az Alföld területén szokatlan jelenség úgy az itt élők, mint a hazai biológusok számára, ám ezek után még meglepőbb fordulatot produkált a különc nagyvad: átjutott az M3-as autópályán és elindult délnek a Tisza hajdan volt ártéri vidéke mentén, amely évszázadokkal korábban gyakran használt útvonala lehetett a Kárpát-medencében vándorló medvéknek.)

Következő fellépésének helyszínéül Abony belterületét választotta, ahol újfent nagy riadalmat okozott, kárt viszont itt sem. A települések közelébe a nyomok alapján a gyümölcsösök illata vonzza, ahol cseresznyét, meggyet talál, ott szívesen időzik egy-két napot. Vándorlása során járt állattartó telepek mellett, birkák közvetlen közelében, baromfiudvarban is, de mindenhol csak a gyümölcs, vagy a gyors továbbállás érdekelte. Eközben céltudatosan dél felé tart, éjszakánként húsz kilométernyi távot is megtéve.

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

– Kedden a Pest megyei Kocsér mellett egy jól körülhatárolható erdőbe húzódott be, amely a helyi polgárőrök, a vadásztársaság és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata közös figyelme, felügyelete alá került. Ez lehetőséget adott arra, hogy megkíséreljük az állat befogását (altató lövedék segítségével), majd visszaszállíthassuk a számára eredetileg életteret nyújtó hegyvidéki erdőkbe, és egy nyomkövető nyakörv felhelyezése segítségével a későbbiekben folyamatos információkkal rendelkezzünk az állat hollétéről. A rendőrség segítségével szerda hajnalban megkezdődött az állat felkutatása, amely során nyomait, szőrmintát, meggymaggal teli ürülékét és korábbi pihenőhelyét megtaláltuk, de a medve minden bizonnyal már előző este kereket oldott: a reggeli órákban egy vadőr jelentette az észlelését a húsz kilométerre délre található Tiszaalpár mellől – olvasható a nemzeti park közleményében.

Naponta több tíz kilométeres távolságokat is megtesznek

A barnamedve a legnagyobb termetű emlős fajunk: általában 100-340 kilót nyom, de ritkán elérheti a 450 kilogrammos súlyt is. A kifejlett egyedek hossza két méter körüli. Alapvetően magányos állat, és territoriális magatartást mutat. A bocsok az elválasztás után a következő tavaszig általában anyjukkal maradnak. Élőhelyének nagysága néhány ezer hektártól akár több ezer négyzetkilométerig is terjed. A hímek területe nagyjából háromszorosa a nőstényekének.

A barnamedve mindenevő, táplálékának mintegy hetven százaléka növényi eredetű. Egyaránt kedveli az erdei gyümölcsöket, terméseket, fűféléket, gyökereket, a rovarokat, kis- és a nagyobb termetű emlősöket is, de a dögöt sem veti meg. A barnamedve bármelyik napszakban aktív lehet, mégis leggyakrabban reggel és este táplálkozik. A nap fennmaradó részét vackában tölti.Naponta több tíz kilométeres távolságokat is megtesz. Téli nyugalmi időszakára jellemző, hogy nem alszik valódi téli álmot, gyakran felébred.

Forrás és a teljes cikk a linkre kattintva elérhető: https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/medvet-keresnek-tiszaalparon-1349022/

Kiemelt kép forrása: https://www.bnpi.hu